Zuti put

by Jovanka Trbojevic

The Yellow Road

Empty sheet

Jovanka Trbojevic

Zuti put

Music Finland

Description

Teoksen ensimmäinen osa on äänen matka maisemien halki. Tunnepitoiset kerrostumat sävyttävät usealle instrumentille jaettua melodian päämuunnelmaa. Vähitellen musiikkiin kehittyy harmoninen rakenne, mikä johtaa ensimmäisen osan kulminaatioon.

Ensimmäisen osan draama vaihtuu toisen osan rauhallisuuteen, läpikuultavuuteen. Osa on polyfoninen, rakenteellisten tekniikoiden ja musiikillisten objektien yhdistelmä. Jousien pizzicato muodostaa yhden kerroksen ja melodisesta oboen ja sellon kaksiosaisesta kontrapunktimuunnelmasta kasvaa toinen taso, johon liittyvät vielä alttoviulu ja klarinetti. Muut instrumentit yhtyvät koraaliin, joka toistetaan useasti. Koraalin dynamiikka on vaimea, mutta se pyrkii pintautumaan tajuntaan ja muotoutumaan itsenäiseksi kokonaisuudeksi.

Muunnelmat sulautuvat toisen osan kulminaatioon, jonne on kätkettynä hauras musiikillinen lainaus vuosisatojen takaa. Lainan ’taivaallinen’ luonne on perusta, jolle rakensin teoksen maailman. Toinen osa on yritys yhdistää erilliset maailmat yhdeksi, uudeksi kokemukseksi. Toista osaa seuraa lyhyt epilogi, kolmas osa, kuin vihje musiikillisen ilmaisun määränpäästä.

Zuti put oli tienristeys pehmeästi aaltoilevien kukkulajonojen piirtämässä maisemassa, jossa vietin lapsuuteni kesälomia isoisäni luona. Zuti put oli paikka, jossa lähde puhkaisi maan kuoren, paikka jossa istuskelin ja katselin keltaisen viljan peittämiä rinteitä (siksi nimi Zuti put, Keltainen tie). Tätä idyllistä paikkaa ei enää ole olemassa. Ei ainakaan minulle. Synnyinmaassani riehunut sota karkoitti isoisäni mailtaan, hänen peltonsa ja talonsa poltettiin. Kolmen viikon maanpakolaisuuden jälkeen Mile nukkui hiljaa pois. Zuti put on omistettu isoisälleni Milelle ja kaikkien surullisten ja surkeiden ihmiskohtaloiden muistolle.

Entä Zuti put? Odottaako se, että joku taas löytäisi sen?

© Jovanka Trbojevic, 1996


Instrumentation

fl, ob, cl, bsn, hn, 2vln, vla, vlc, db


Category

Chamber Works


Premiere

Kerberos Ensemble, Tampere Biennale, April 10, 1996.


Commisioned by / dedications

Commissioned by the Tampere Biennale.


PDF for promotional use

 Download


Archive number

MF13752


+ Add information