Concerto for Tuba and Orchestra

by Kalevi Aho

Konsertto tuuballe ja orkesterille

Empty sheet

Kalevi Aho

Concerto for Tuba and Orchestra

Fennica Gehrman

Description

Tuuballe sävelletty suomalainen ohjelmisto on kokonaisuudessaan hyvin nuorta. Vasta runsaan kymmenen viimeisen vuoden aikana soitin on alkanut popularisoitua suomalaissäveltäjien keskuudessa - instrumentille on syntynyt viime vuosina muun muassa lukuisia konserttoja. Tämä johtuu ennen kaikkea muutamien etevien nuorien suomalaistuubistien aktiivisuudesta ja koko tuubansoiton tason voimakkaasta noususta maassamme.

Yksi aktiivisimpia suomalaistuubisteja on ollut Lahden kaupunginorkesterissa soittava Harri Lidsle, jonka aloitteesta myös oma tuubakonserttoni on syntynyt. Ennen sävellystyön alkua Lidsle esitteli minulle perusteellisesti soittimen eri mahdollisuuksia. Kyselin Lidsleltä myös, miten hän haluaisi konserton alkavan ja päättyvän, ja Harri Lidslen toivomuksen mukaan konserton ensimmäinen tuubafraasi alkaa lyyrisesti pienen oktaavialan f-sävelellä, ja se päättyy yksiviivaiseen c:hen, jonka aikana solisti tekee diminuendon.

Tuuba on perusolemukseltaan hyvin laulullinen instrumentti, ja melodinen, laulullinen näkökulma onkin konsertossa keskeisintä. Paikoin sävellykseen sisältyy suorastaan oopperamaisia, intohimoisia musiikillisia eleitä. Tuuba on lisäksi soittoteknisesti yllättävän ketterä soitin, mutta huippuvirtuoosinen näkökulma ja uusien erikoissoittotapojen esittely sai kuitenkin tällä kertaa jossain määrin väistyä laulullisuuden tieltä; teknisen briljanssin näyttäminen ei ole teoksessa itsetarkoituksellista. Pyrin säveltämään kolmiosaisesta, noin 28 minuuttia kestävästä konsertosta myös sellaisen, että sitä voisi esittää sinfoniakonserteissa todella täysipainoisena, suuren tyylin solistinumerona.

Työn kestäessä aloin mieltyä yhä enemmän tähän tumman pehmeästi soivaan instrumenttiin, ja olen iloinen, että soittimelle on sävelletty viime vuosina niin paljon hyvää uutta ohjelmistoa. Vastaavanlaista renessanssia toivoisi pikaisesti myös tuuban sielukkaalle pikkuveljelle (tai -siskolle) baritonitorvelle.

© Kalevi Aho, 2001


Instrumentation

3333 3413 11, hp, str, tba solo [pic, ehn, cbsn]


Premiere

Harri Lidsle, tuba, Sinfonia Lahti, cond. Osmo Vänskä, International Tuba and Euphonium Conference ITEC, Lahti, August 10, 2001


Movements

I Andante, II Allegro - Cadenza, III Larghetto - Presto - Tempo I


Commisioned by / dedications

{}


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.