Tristia

by Kalevi Aho

fantasy for symphonic band

Empty sheet

Kalevi Aho

Tristia

Fennica Gehrman

Description

Puhallinorkesteriteos Tristia syntyi keväällä 1999 nuorista harrastajasoittajista koostuvan Annantalon puhallinorkesterin tilauksesta — Klaus Pylkkäsen johtama orkesteri kantaesitti sävellyksen 10-vuotisjuhlakonsertissaan 21.11.1999.

Pyrin säveltämään teoksen siten, että sen harjoittaminen kehittäisi monipuolisesti orkesteria. Sävellys pyrkii harjaannuttamaan etenkin soittajien yhteissoitollisia valmiuksia, intonaatiota ja puhtautta. Kaikille eri soitinryhmille on annettu lisäksi omia solistisia repliikkejään.

Tristiassa on pyritty välttämään puhallinorkesterimusiikin kuluneimpia keinovaroja. Alkua vallitsevat e-urkupisteen yllä liikkuvat laskevat sävelkuviot. Myöhemmin mukaan tulevat matalien vaskien koraalimaiset, mollisoinnuin soinnutetut kulut. Sävellyksen keskijakso on dramaattinen ja väkevä, ja huippukohdassa soi alun laskeva aihelma täydellä voimalla. Aivan lopussa e-urkupiste palaa ja teos hiljenee elegisesti pois.

Teoksen otsikko tulee eräästä Osip Mandelstamin runosta — se viittaa sävellyksen alakuloiseen, elegiseen perustunnelmaan, joka välillä saa miltei traagista sävytystä. Varsinaista ohjelmaa teoksella ei kuitenkaan ole.

© Kalevi Aho


Instrumentation

3343 4 433 00011 2 [pic, bcl, cfag, 2asax, tsax, barsax]


Category

Works for Wind Orchestra


Premiere

Annantalo Symphonic Band, cond. Klaus Pylkkänen, Helsinki, November 21, 1999


Commisioned by / dedications

Commissioned by the Annantalo Symphonic Band


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.