The Turning Point

by Pehr Henrik Nordgren

Empty sheet

Pehr Henrik Nordgren

The Turning Point

Fennica Gehrman

Description

Kirjoitin sävellykseni The Turning Point ollessani stipendiaattina Japanissa.[...] The Turning Point on hyvin subjektiivista musiikkia, eräänlainen tilinteko jonkin kanssa – en tiedä minkä. Nimi antaa kuulijalle vapaat, täysin subjektiiviset tulkintamahdollisuudet. Myös itselleni nimellä on monta merkitystä: käännekohta, koska yritän tilittää aikaisempaa vaihetta tuotannossani (teoksessa esiintyy sitaatteja mm. Agnus Deistä), käännekohta, koska siinä esiintyy varmaankin selvästi erottuva kääntöpiiri loppua kohden, ’turning point’, koska löysin sanat erään vanhan kiinalaisen horoskoopin englantilaisesta käännöksestä, käännekohta, koska Japanin elämykseni oli sitä jollain tavoin, ja niin edelleen – toisin sanoen hyvin ’itsekäs’ sävellys.

The Turning Point on rakennettu tietoisesti kieroin mittasuhtein. Muoto ja sisältö taistelevat siinä toisiaan vastaan. Teoksen kesto on jokseenkin suppea, kun taas sen aineisto on ylikuormitettu. Olen yrittänyt tehdä draamaa ilman draaman muotoa. Sävellykseni olisikin siksi ymmärrettävä päättymättömänä, toisin sanoen musiikkina, jolla on kouriintuntuva alku, mutta jonka jatko on saavuttamattomissa.

Tästä sävellyksestä yritetään varmaankin löytää japanilaisia vaikutteita. [...] En ole pyrkinyt jäljittelemään mitään japanilaista – olen vain halunnut olla oma itseni. Jos teoksessa kuitenkin on jotain japanilaista, se on varmaan silloisen elämäntilanteeni heijastumaa, eikä mitään muuta. [...]

© Pehr Henrik Nordgren, 1974

(Helsingin kaupunginorkesteri)

(kommentti teoksen kantaesitykseen 14.3.1974)


Instrumentation

4343 4432 14 2, cemb, pno, str [2pic, afl, ehn, cl in Eb, bcl, cbsn]


Category

Works for Orchestra or Large Ensemble


Opus no.

op. 16


Premiere

Helsinki Philharmonic Orchestra, cond. Jorma Panula, Helsinki, March 14, 1974


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.