Symphony No. 4

by Pehr Henrik Nordgren

Empty sheet

Pehr Henrik Nordgren

Symphony No. 4

Edition Peters

Description

Neljäs sinfoniani valmistui huhtikuussa 1997. Sen oli tilannut Turun kaupunginorkesteri, joka on kantaesittänyt kaikki aikaisemmatkin sinfoniani. Sinfonia on yksiosainen. Se sisältää eri ’maailmoihin’ kuuluvia aineksia, joita olen yrittänyt nivoa yhteen.

Sinfonian alussa lainaan aiheen Musorgskin oopperasta Boris Godunov, kohtauksesta, jossa vale-Dimitri, munkki Grigori on saapunut majataloon lähellä Liettuan rajaa, mukanaan kaksi kerialäismunkkia Varlaam ja Misail. Juopuneen Varlaamin soperrellessa haikeata savelmäänsä, jonka luonnetta olen muuttanut täysin vastakkaiseksi, miltei hyökkäävan voimalliseksi, Grigori kysyy majatalon emännältä: mihin tämä tie vie? Emäntä neuvoo pakotien rajalle.

Muita lainattuja aiheita ovat muutamat inkeriläiset paimensävelmat ja itkuvirret, jotka A.O. Väisänen keräsi 1910-luvulla. Olen yhdistellyt niitä monilla eri tavoilla, niin että esimerkiksi tanssillisesta paimensavelmästä on tullut koraali. Toisaalta ’hengellisen’ taustana voi soida ’pakanalliset’ lehmänkellot.

Eri ainesten yhdistävana tekijäna on koko sinfoniaa hallitseva atonaalinen asteikkorakennelma. Neljäs sinfonia on omistettu Juha Kankaalle.

© Pehr Henrik Nordgren, 1998

(Turun kaupunginorkesteri)

(kommentti teoksen kantaesitykseen 26.3.1998)


Instrumentation

3333/4331/14, piano, strings (12-12-10-8-6)


Category

Works for Orchestra or Large Ensemble


Opus no.

Op. 98


Premiere

Turku Philharmonic Orchestra, cond. Juha Kangas, Turku, March 26, 1998


Commisioned by / dedications

Commissioned by the Turku Philharmonic Orchestra


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.