Sisyfoksen uni

by Jouni Kaipainen

Sisyphus Dreams

Empty sheet

Jouni Kaipainen

Sisyfoksen uni

Edition Wilhelm Hansen

Description

Kreikkalaisen mytologian Sisyfos oli oikeastaan tyypillinen ihmiskunnan uhri: rangaistukseksi omasta pätevyydestään ja oveluudestaan hänet tuomittiin vierittämään isoa kiveä vuorta ylös. Aina kun hän sai taakkansa perille, se vieri takaisin alas ja miesparan oli aloitettava alusta. Millaista elämää, loputtomasti!

Vaikkei myytti siitä mitään kerrokaan, olen taipuvainen uskomaan, että lahjakkaalla sisupussilla oli ikuisen kivenpyörityksen keskelläkin unia ja unelmia, kuten useimmilla meistä. Mitä ne koskivat, sitä voi vain arvailla, mutta kovin kaukana ei ole ajatus, että urakan valmiiksi saaminen ja sen tarjoamat kauniit näkymät väikkyivät haavekuvina puurtajan päässä – puhumattakaan siitä, mitä kaikkea muuta voisi tai olisi voinut tehdä.

Sävellykseni Sisyfoksen uni on eräänlainen kuva imaginaarisen Sisyfoksen päivä- ja yöunista (hänellehän oli yksi ja sama, mikä vuorokaudenaika on). En ole aivan kokonaan voinut välttää omakohtaisen aineksen mukanaoloa. ’Tällaista se on’, tulee ajatelleeksi kreikkalaista hengenheimolaista tutkaillessaan. Sisyfos saattoi uneksia mistä vain, mutta kaunein haavekuva oli varmasti pehmeä sammalmätäs. Ainakaan se ei ollut Rolling Stones.

© Jouni Kaipainen


Instrumentation

3232 4331 12 0, str min:12-10-8-8 6


Category

Works for Orchestra or Large Ensemble


Opus no.

op.47


Premiere Fp: Tampere Philharmonic Orchestra, cond. János Fürst, Tampere, August 25, 1994
Commisioned by / dedications

Commissioned by Tampere Philharmonic Orchestra


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.