Symphony No. 3

by Einojuhani Rautavaara

Symphony No.3

Empty sheet

Einojuhani Rautavaara

Symphony No. 3

Fennica Gehrman

Description

Kolmas sinfoniani, joka on sävelletty 1959–60, on syntynyt voimakkaasta tarpeesta kirjoittaa musiikkia, joka hengittäisi hitain, laajoin, isoin kaarroksin, maan ja meren rytmissä. Miten tämä olisi toteutettavissa oman sävelkieleni puitteissa, oli minulle epäselvää, kunnes muuan vaimoni lausuma viite johti juuri tähän sinfoniseen ratkaisuun. Sinfonia merkitsee tyylillisesti sen kehityskauden loogista seu-rausta, jossa dodekafoninen tekniikka yhä suuremmassa määrin on saanut eräänlaisen sävel- ja intervallimateriaalin aseman, jota pohjimmiltaan tonaalisiin lakeihin nojaten hahmotetaan musiikiksi. Tämän kehitystendenssin yhtyessä mainittuun tarpeeseen säveltää pitkäjännitteistä musiikkia syntyi 3. sinfonia.

Alussa kuultu käyrätorven teema, joka hetkeä myöhemmin esiintyy pasuunalla käännetyin intervallein, on samalla se 12-sävelinen rivi, joka toimii sinfonian kaikkien melodisten ja harmonisten tapahtumien, tonaalisimpienkin, yleisenä tekijänä. Sinfonia on omistettu vaimolleni, joka on sen syntyä läheisesti seurannut ja korvaamattomasti tukenut.

© Einojuhani Rautavaara, 1962

(Radion sinfoniaorkesteri)

(Ohjelmakommentti teoksen kantaesitykseen 10.4.1962)

Pidän kolmatta sinfoniaani yhtenä kaikkein luonteenomaisimpina sävellyksistäni. Olen tuskin missään niin täysin pystynyt säveltämään juuri sen musiikin, jonka olen halunnut kuulla, tuskin missään niin täysin ja tyhjentävästi kuulen itseni – säveltäjänä.

Teema jonka motiiveista koko sinfonian organismi rakentuu, on 12-sävelrivi. Tässä se on käsitetty ja käsitelty yhtenä tonaalisuuden aspektina; eräänlaisena latenttina polyfoniana, joka edesauttaa ominaisuutta, mille sinfoniassa – sävelteoksessa yleensäkin – annan ehkä suurinta arvoa – sen orgaanisuutta.

© Einojuhani Rautavaara, 1970

(Helsingin kaupunginorkesteri)


Instrumentation

2222 2235 10 0, str [2tentba, 2bass-tba, btrb, cbtba]


Category

Works for Orchestra or Large Ensemble


Premiere

Finnish Radio Symphony Orchestra, cond. Paavo Berglund, Helsinki, April 10, 1962.


Movements

I Langsam, breit, ruhig, II Langsam, doch nicht schleppend, III Leicht bewegt, träumend frei, IV Bewegt


Commisioned by / dedications

Dedications:"Maria (Meine Frau) ".


PDF for promotional use

 Download


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.