Concerto for Cello and Orchestra

by Kalevi Aho

Empty sheet

Kalevi Aho

Concerto for Cello and Orchestra

Fennica Gehrman

Description

Sellokonsertto on kantaesitetty Helsingin Juhlaviikkojen tilausteoksena vuonna 1984. Teos ei noudata perinteisen konserttomuodon lainalaisuuksia. Kaksiosaisessa teoksessa on useita tasoja, joita korostetaan instrumentaatiolla. Kaksi tasoa muotoutuu solistin ja orkesterin osuuksista. Viiden soittajan ’anti-orkesteri’, jonka epätavanomaisessa soitinryhmässä kuullaan harmonikan, mandoliinin, saksofonin, tuuban ja pikkurumpujen ääni, muodostaa kolmannen tason. Paikoitellen ensimmäisessä osassa kohoaa esiin myös harpun, celestan ja kellopelin kolmikko. Paikoin myös uruilla on merkittävä tehtävä, etenkin toisessa osassa. Näiden instrumentaalisten ryhmien välillä vallitseva epäsuhtaisuus on teoksen koko muotodynamiikan perustava lähtökohta. Toisen osan aikana tasojen identiteetti ei enää säily, vaan ne kadottavat lopussa alkuperäiset ominaispiirteensä. Sellokonsertto sisältää runsaasti elämänkatsomuksellista ja yhteiskunnallista symboliikkaa, vaikkei teokseen liity varsinaista sanallista ohjelmaa.

© Kalevi Aho

Sellokonsertto on hyvin epätavallinen teos. Jo kaksiosaisen teoksen instrumentaatio on poikkeuksellinen – normaalia orkesterikokoonpanoa on laajennettu mm. harmonikalla, mandoliinilla, saksofonilla ja uruilla, ja myös tuuballa ja pikkurummulla on monesti tärkeitä solistisia puheenvuoroja.

Voimakasilmeinen, sellosolistille hyvin vaativa konsertto päättyy suuren musiikillisen räjähdyksen jälkeen epätodelliseen, autioon musiikilliseen maisemaan, jossa kuuluu ikään kuin omituisia, vääristyneitä sirpaleita jostakin aikaisemmin soineesta musiikista. Sellokonsertto voidaan nähdä siten säveltäjän pessimistisenä kommenttina ja puheenvuorona tämän hetken maailmastamme.

© Kalevi Aho


Instrumentation

2232 2211 12 1, org+cel, acc, mand, asax, euph, str, vlc solo [2pic, ehn, bcl, 2cbsn, str: min. 8-7-6-5-4]


Category

Works for Soloist(s) and Orchestra


Premiere

Erkki Rautio, cello, Finnish Radio Symphony Orchestra, cond. Esa-Pekka Salonen, Helsinki Festival, September 1, 1984


Commisioned by / dedications

Commissioned by the Helsinki Festival


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.