Self-Portrait with the Song

by Jovanka Trbojevic

Empty sheet

Jovanka Trbojevic

Self-Portrait with the Song

Music Finland

Description

Sain idean tähän kappaleeseen maalauksista, joissa taiteilijan omakuvan vierellä voi nähdä myös muita hänelle tärkeitä tavaroita tai esineitä (esim. Vincent ja olkihattu). Tämän kappaleen lähtökohtana oli kansanlaulu, joka kuullaan kappaleen lopussa. Olen tuntenut tämän laulun lapsuudestani saakka ja se on minulle hyvin rakas. Se onnistuu aina saamaan minut hyvälle tuulelle.

Teoksen ensimmäisessä osassa kuulemme viulusoolon – avoimia kieliä, karheasti hiottuja ääniä. Rajoitettu nuottimateriaali ja fraseerauksen manerismit löytävät juurensa balkanilaisesta musiikista. Soivat äänet keskittyvät ilmaisemaan olemusta, eivät kertomaan tarinaa. Kuuntelija voi siis jättää sikseen äänten narratiiviset mahdollisuudet ja tulkinnat, ja löytää jotain muuta. Toinen osa on kansanlaulu, jonka sanat kuuluvat seuraavasti:

Jovano, Jovanke

istut Vardar-joen rannalla

peset pyykkiä ja vilkuilet ylös minuun

Jovano, Jovanke

äitisi vartioi sinua

eikä päästä sinua luokseni, rakas Jovano

Jovano, Jovanke

kaipaan sinua talooni

mutta et koskaan saavu, rakas Jovanoni.”

© Jovanka Trbojevic, 1993

Omakuva? Etsimme piirteistä merkkejä itsestämme? Löydämme kuvista myös esineitä, rakkaita tai tuskallisia muistoja, kysymyksiä: se kirje, se puu, sormukseni, talomme, ...lauluni: poijuja pinnan alla keinuvasta elämänverkosta. Siksi musiikillinen omakuvani sisältää erään muiston, vanhan makedonialaisen kansanlaulun, rakkaan laulun, joka surumielisellä otteellaan on aina saattanut minut hyvälle tuulelle. Ja miettimään elämää!

Kuvan aloittaa yksinäinen viulu; paljon avoimia kieliä, päällekkäisiä, karheita ääniä. Pyrin ilmaisemaan olemusta, en kertomaan tarinaa. Kuulija voi jättää sikseen äänten narratiiviset mahdollisuudet, löytää jotakin muuta. Omakuvani toinen elementti, kuva kuvassa, on tuo makedonialainen laulu.”

© Jovanka Trbojevic, 1993


Instrumentation

voc, vln, acc, perc, db [Suositus laulun esityskokoonpanoksi: voc+tamb, vl, cl, acc, cb, dr.]


Category

Vocal and Choral Works


Language

Fi


Premiere

Sanna Salmenkallio, violin, and a folk music group from the Sibelius Academy, Sanna Kurki-Suonio, vocal, Helsinki September 24, 1993.


Archive number

MF13643


+ Add information

Score


7 pages
A3-landscape

7.44 € 6.00 € excl. vat