Seitsemän inventiota ja postludi

by Kalevi Aho

Inventions for Oboe and Cello, Seven Inventions and Postlude

oboelle ja sellolle

Empty sheet

Kalevi Aho

Seitsemän inventiota ja postludi

Fennica Gehrman

Description

Alkuvirike Seitsemään inventioon ja postludiin tuli kamarioopperastani Avain (1977-78), joka vuonna 1986 oli Savonlinnan oopperajuhlien ohjelmistossa ja esitettiin Savonlinnan lähellä sijaitsevassa Retretin luolasalissa. Samoihin aikohin olin säveltämässä myös toista, Hyönteiselämää-oopperaani. Avaimen esitystä Retretissä kuunnellessani sain idean kamarimusiikkiteoksesta, joka muodostuisi ikään kuin oopperamaisista, lyhyistä kohtauksista, ja jossa instrumentit olisivat eräällä tavalla roolihenkilöiden sijaisia. Samalla teoksen musiikin tulisi olla hyvin 'puhuvaa'.

Aloitin teoksen säveltämisen välittömästi Savonlinnasta palattuani, elokuussa 1986. Oboe edustaa inventioissa feminiinistä puolta ja sello maskuliisempaa, ja musiikissa on kyse kummankin soittimen keskinäisestä vuorovaikutuksesta ja kommunikoinnista sekä tämän vuorovaikutussuhteen kehittymisestä. Teos jäi syksyllä 1986 kuitenkin kesken — sävellyksen 'libretto' johti musiikillisen draaman kohti kriisitilannetta, enkä löytänytkään tyydyttävää ratkaisua siitä ulospääsemiseksi. Samalla inventiot jäivät valmistuvan Hyönteiselämää-oopperan jalkoihin, joka syksyllä 1986 ja keväällä 1987 vei lopulta lähes kaiken aikani.

Vasta kaksitoista vuotta myöhemmin helmikuussa 1998, työskennellässäni stipendiaattina Wiepersdorfin taiteilijalinnassa Saksassa oivalsin, miten inventiot tulee päättää. Sävelsin viimeiseksi osaksi muita laajemman postludin, joka ikään kuin jälkikäteen pyrkii tarkastelemaan musiikillisin keinoin inventioiden tapahtumasarjaa. Postludin sävelkieli on siten hiukan 'objektiivisempaa' kuin inventioiden musiikki, se suhtautuu inventioihin vähän samaan tapaan kuin me itse suhtaudumme myöhemmin johonkin omaa elämäämme joskus kauan sitten emotionaalisesti ravisuttaneeseen tapahtumaaan ja kokemukseen.

Seitsemän inventiota ja postludi kantaesitettin Lahdessa 28.11.1998, oboistina oli Jukka Hirvikangas ja sellistinä Ilkka Pälli.

© Kalevi Aho, 1999


Instrumentation

ob, vlc


Category

Chamber Works, Pedagogical Works


Premiere

Completed: 1986/1998 (Postlude). Fp: Jukka Hirvikangas, oboe, Ilkka Pälli, cello, Lahti, November 28, 1998; Originally Inventioita oboelle ja sellolle (Inventions for oboe and cello, 1986)


Movements

I Andante - II 1/4=138 - III Con tristezza - IV 1/4=72 - V Andante - VI 1/4=56 - VII 1/4=58 - VIII Postlude


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.