Wind Quintet

by Kalevi Aho

Kvintetto huilulle, oboelle, klarinetille, käyrätorvelle ja fagotille

Quintet for flute, oboe, clarinet, horn and bassoon

Empty sheet

Kalevi Aho

Wind Quintet

Fennica Gehrman

Description

Idea puhallinkvinteton säveltämisestä syntyi muutama vuosi sitten, kun fagotisti Jarmo Korhonen ja Turun filharmonisen orkesterin jäsenistä koottu jousikvartetti olivat esittäneet Turussa fagottikvintettoni. Konsertin jälkeen illastimme ravintola Pinellassa, ja tällöin Korhonen ehdotti intendetti Tero-Pekka Henellille, että orkesteri voisi tilata minulta puhallinkvinteton.

Näin sitten tapahtui, ja myöhemmin kantaesitysajankohdaksi sovittiin vuoden 2006 Aboa Musica -festivaali.

Puhallinkvintetto ei ole mikään helppo kokoonpano siitä syystä, että huilu, oboe, klarinetti, fagotti ja käyrätorvi poikkeavat äänenmuodostukseltaan ja luonteeltaan niin paljon toisistaan. Tästä syystä ongelmalliseksi tulee sekä instrumenttien keskinäinen balanssi että soiton puhtaus. Lisäksi kokoonpano on varsin diskanttipitoinen. Myös hyvin hiljaisten, eteeristen sävyjen saaminen esiin näiden viiden puhaltimen avulla ei ole helppoa.

Olen ratkaissut kokoonpanon ongelmia eri tavoin. Teoksessa on melko paljon esimerkiksi unisonokulkuja, joissa soittimet kaksintavat toisiaan. Monin kohdin tekstuuri pelkistyy vain kaksi- tai yksiääniseksi. Usein käyrätorvi soi fagotin alapuolella, kokoonpanon bassoäänenä. Vastaavasti oboe laulaa monesti ylimpänä, melodisesti hallitsevana äänenä, ja pehmeämpi huilu soittaa klarinetin kanssa väliäänen kuvioita. Neljännessä osassa jotkut soittajat siirtyvät välillä lavan taakse. Tällä on musiikillisen tilaulottuvuuden luomisen lisäksi sekin syy, että näin saa kvintettoon myös todella hiljaisia, kaukaa kuuluvia ääniä.

Monissa moderneissa puhallinkvintetoissa muusikot joutuvat vaihtamaan instrumenttia - esimerkiksi huilisti voi siirtyä väillä alttohuiluun, oboe englannintorveen, klarinetti bassoklarinettiin ja fagotti kontrafagottiin. Itse en ole vaihtoinstrumentteja käyttänyt siitä syystä, että kokoonpanon intonaatio-ongelmat lisääntyvät, kun joudutaan soittamaan välillä kylmillään olleella soittimella, joissa pitää kaiken lisäksi kyetä muuttamaan myös soiton ansatsia.

Kvintetossani on neljä osaa, joista kolme ensimmäistä jakautuu kahteen vastakohtaiseeni puoliskoon. Kvintetto alkaa kiihkeällä musiikilla (agitato), mutta ensimmäisen osan jälkipuolisko on hidas ja laulava (cantando). Toinen osan alku on leikittelevä ja virtuoosinen (vivace, leggiero), mutta osa päättyy rytmisesti teräväpiirteisellä, oikukkaalla musiikilla (allegro marcato).

Kolmannen osan tyylitellysti marssimaista alkua (marciale, pesante) seuraa raivoisa ja virtuoosinen keskijakso (furioso), ennen kuin marssimainen musiikki palaa vielä losan opussa. Kvintetto loppuu alakuloisella, hitaalla Andante, con tristezza -osalla. Finaalin alussa oboe ja klarinetti soittavat lavan takaa, ja lopussa taas käyrätorvi ja fagotti siirtyvät lavan ulkopuolelle.

Kvintetto on sävelletty suurimmalta osaltaan tämän vuoden [2006] tammikuun aikana.

© Kalevi Aho 2006


Instrumentation

fl, ob, cl, bsn, hn


Category

Chamber Works


Premiere

Wind quintet of the Turku Philharmonic Orchestra, Aboa Musica, Turku, March 12, 2006


Movements

1. Agitato - Cantando, 2. Vivace, leggiero - Allegro moderato, 3. Marciale, pesante - Furioso, 4. Andante, con tristezza


Commisioned by / dedications

Commissioned by the Turku Philharmonic Orchestra


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.