Psalmi 103

by Jaakko Mäntyjärvi

Psalm 103

Empty sheet

Jaakko Mäntyjärvi

Psalmi 103

Sulasol

Description

Many of my works have been written as a by-product of or reaction to a particular concert or recording production I have been involved with. Thus, the recording of Schütz's Der Schwanengesang by the Tapiola Chamber Choir prompted this psalm setting. The chanted intonation and the use of the intonation as a cantus firmus are direct structural borrowings from Schütz, but the music itself does not even try to sound like Schütz, and in fact there would have been little point in attempting such an accurate pastiche.

The work is brief, containing only the first and last few verses of the psalm. As a curiosity, I might mention that it is no coincidence that the music on the text 'niin että sinun nuoruutesi uudistuu kuin kotkan' (‘so that thy youth is renewed like the eagle’s’) resembles the South American folk tune El condor pasa.

© Jaakko Mäntyjärvi, 1999

Monet teokseni ovat syntyneet tavallaan sivutuotteena tai vastareaktiona sellaisista konsertti- tai levytysproduktioista, joissa olen itse ollut mukana. Niinpä Tapiolan Kamarikuoron levyttämä Schützin Der Schwanengesang kirvoitti tämän psalmisävellyksen. Yksiääninen intonaatio ja intonaatiosävelmän käyttö cantus firmuksena teoksen alkupuolella ovat suora rakenteellinen lainaus Schützin teoksesta, mutta sävelkieli ei edes yritä kuulostaa Schütziltä, eikä niin tarkan pastissin tekemisessä oikeastaan olisi ollut mieltäkään.

Teos on lyhyehkö, sisältäen vain psalmin ensimmäiset ja viimeiset jakeet. Todettakoon vielä kuriositeettina, että ei ole sattuma, että tekstillä 'niin että sinun nuoruutesi uudistuu kuin kotkan' laulettava musiikki muistuttaa eteläamerikkalaista kansansävelmää El condor pasa.

© Jaakko Mäntyjärvi, 1999


Instrumentation

chx


Category

Vocal and Choral Works


Language

Fi


Premiere

Members of the Tapiola Chamber Choir, Helsinki, April 1991.


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.