Organ Concerto

by Jukka Linkola

Empty sheet

Jukka Linkola

Organ Concerto

Music Finland

Description

Tätä konserttoa ei varmasti olisi olemassa ilman Pertti Eerolaa. Tutustuin häneen opiskellessamme Sirkka Harjunmaan johdolla pianonsoittoa Sibelius-Akatemiassa 1970-luvulla. Noihin aikoihin alkoi oma toimenkuvani eriytyä teatterikapellimestarin työn kautta säveltäjäksi. Vaikka olenkin soittanut useita eri kosketinsoittimia, perehtyminen isojen urkujen maailmaan on saanut odottaa. Yhteistyö Pertin kanssa antoi onneksi mahdollisuuden tutustua lähemmin myös Johanneksen kirkon soiviin mahdollisuuksiin.

Teos alkoi hahmottua keväällä 1999 ja se valmistui puoli vuotta myöhemmin. Ensiosa Entrada on jakautunut kahteen taitteeseen, Risoluto ja Elegante. Näiden kahden musiikin rajankäynnissä päättäväisyys vie lopulta voiton. Ensiosa loppuu uhmakkaasti.

Kesken teosken toisen osan (Chorale) sävellystyötä äitini kuoli. Tämä ei voinut olla jättämättä jälkeä konserttoon. Toinen ja kolmas osa (Lacrimosa) muodostavat hitaan ja levollisen pitkän kaaren. On kiehtovaa antaa kuulijalle mahdollisuus pysähtymisen hetkeen. Itse kuulen vieläkin äidin rauhallisen äänen toivottavan hyvää yötä. Lacrimosan viulusoolo on juuri se ääni. Toivottavasti näistä osista kuuluu myös etsimäni pelkistetty ja kirkas laulullisuus. En ole koskaan aikaisemmin kokenut sävellystyön ja oman elämän suhdetta näin läheltä. Lapsuus, äiti, isä, koti, muistot; sinä kaikki.

Neljäs osa (Finale) rävätyttää ensiosan enrgian taas vauhtiin. Urkujen konsertoiva barokkileikittely hakee uusia käänteitä. Elämä on suuri seikkailu, tapasi äitini usein sanoa. Mielestäni hyvään seikkailuun kuuluu myös sopiva osuus improvisoivaa uhmaa. Teos päättyy nopeiden taitteiden jälkeen hymnimäiseen loppunousuun C-duurissa.

Haluan kiittää Pertti Eerolaa asiantuntevasta ja ystävällisestä avusta urkukonserton syntyvaiheissa. Parhaimmat onnitteluni tähän taiteilijajuhlaan!

© Jukka Linkola, 1/2000


Instrumentation

1222 2220 12 0, str, org solo


Category

Works for Soloist(s) and Orchestra


Premiere

Pertti Eerola, organ, Helsinki, January 29, 1999.


Movements

I Entrada, II Chorale, III Lacrimosa, IV Finale


Commisioned by / dedications

Eila Linkola in memoriam.


PDF for promotional use

 Download


Archive number

MF15101


+ Add information

Score


80 pages
A3-portrait

33.00 € 30.00 € excl. vat

Solo part


39 pages
A4-portrait

13.20 € 12.00 € excl. vat