North by North-East Op. 63

by Jouni Kaipainen

for orchestra

Empty sheet

Jouni Kaipainen

North by North-East Op. 63

Edition Wilhelm Hansen

Description

Alfred Hitchcockin elokuvassa North by North-West matkustetaan pohjoisen jylhiin maisemiin junalla North-West-aseman kautta. Elokuvan tapahtumapaikkoihin nähden minun sävellykseni syntysijat ovat paljon idempänä, joten nimikin on saanut toisen asun. Helsingissä tai Tampereella ei ole ”Koillisaseman”-nimistä junien lähtöpaikkaa, mutta Kuopion suuntaan mentäessä painutaan kuitenkin kohti tuota kiehtovaa ilmansuuntaa.

Kuvitelkaamme siis lähtevämme junamatkalle pohjoiseen. Siitä sävellyksessäni on yhdellä tasolla kysymys – ja siitä, että perillä Pohjolan mailla jalkaudutaan karun mutta antoisan luonnon helmaan, vaaran juureen ja purojen solinaan.

Se, onko kappaleellani North by North-East oikeasti kuvatun kaltainen ’luontosuhde’ ja ’pohjoinen ulottuvuus’, onkin sitten jo toinen kysymys. Arktisilla ihmisillä sanotaan luontosuhteen olevan vahvasti läsnä, sekä syvällä sisimmässä että lähellä ihon pintaa. Näin kai on minunkin laitani, vaikken mikään samoilija ole koskaan ollutkaan.

Nyt käsillä olevan uutuusteoksen pohjoisen ulottuvuuden kirvoitti esiin se, että alun perin kantaesittäjänä piti oleman yhteispohjoismainen nuoriso-orkesteri Orkester Norden (’Norden’ oli pitkään kappaleen työnimi). Luonto tuli kuvaan mukaan automaattisesti, sillä luontohan pohjoisesta ensimmäisenä tulee mieleen, eikä esimerkiksi it-teknologia tai geopolitiikka.

Olen oikeastaan vain yhdessä aikaisemmassa työssäni, nimittäin saksofonikvartetille ja orkesterille säveltämässäni laajassa jutussa nimeltä Vernal Concerto, from Equinox to Solstice (Keväinen konsertto, päiväntasauksesta päivänseisaukseen), liikkunut samassa määrin luontoelämysten kannattelemana kuin nyt. Säveltäjänä olen tietysti kulttuuri-ilmiöiden läpitunkema, joten on ymmärrettävää ja selvää, että iso osa luonnontunteestani on välittynyt minulle taiteen, erityisesti musiikin (ja aivan erityisesti Sibeliuksen!) kautta. Ja musiikistahan nytkin on kysymys, eikä mistään todellisesta matkailusta. North by North-East, op. 63 on yhteispohjoismaisen NOMUS-säätiön tilaus.

© Jouni Kaipainen, 5/2001

RSO, kommentti teoksen kantaesitykseen 11.5.2001


Instrumentation

2222 2220 12, str [1. bsn+cbsn]


Category

Works for Orchestra or Large Ensemble


Opus no.

op. 63


Premiere

Finnish Radio Symphony Orchestra, cond. Hannu Lintu, Helsinki, May 11, 2001.


Commisioned by / dedications

Commissioned by NOMUS Foundation.


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.