Music for Upright Piano

by Einojuhani Rautavaara

Empty sheet

Einojuhani Rautavaara

Music for Upright Piano

Schirmer

Description

Kun musiikkipäällikkö Antero Karttunen soitti tämän sävellyksen tilauksesta, otin sen tietysti kiitoksella vastaan, mutta minulle tuli heti määrätty tai paremminkin epämääräinen tuskastunut olo. Toisin sanoen minä menisin taas klaviatuurin ääreen, kuten niin monesti ennen ja tietäisin etukäteen, noin suurinpiirtein, noin sointikuvana ainakin, mitä siitä sitten syntyisi; nimittäin sitä, mitä niin monesti ennen. Ja kun sitä katselisi läheltä, se olisi kyllä oma maailmansa ja oma teoksensa, itsenäinen ja mitä kaikkea. Mutta noin kilometrin korkeudelta sitä ei ympäristö erottaisi. Halusin siis nyt tällä kertaa katsoa tuosta korkeudesta ja on luovan taiteilijan suuri ylhäisyys, korvaamaton ylhäisyys, että hän katsoo juuri siitä korkeudesta ja siitä kulmasta kuin kulloinkin haluaa, tuntematta pienintäkään huolta siitä putoaako eli ei. Muut, esimerkiksi kriitikot, huolehtikoot siitä.

Ja halusin tehdä tästä musiikista matkan, joka kulkisi oudossa unimaisemassa – luulen, että mieleeni tuli Lassi Nummen fantastinen novelli Maisema – sellaisessa maisemassa, missä jokainen kukka ja puu ja eläin ja näky olisi outo ja uusi, eikä mielellään enää edes palaisi.

Niin minä avasin pianon! etukannen, koska olin huomannut sieltä löytyvän outoja kasveja ja otuksia. Ja aivan oikein, siellä ne olivat ja tässä ne nyt ovat.

© Einojuhani Rautavaara, 1976

(YLE)

(Ohjelmakommenti teoksen kantaesitykseen 25.3.1976)


Instrumentation

pno


Category

Works for Solo Instrument


Premiere

Ralf Gothóni, Helsinki, 1976.


Commisioned by / dedications

Commissioned by the Finnish Broadcasting Company.


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.