Mugen-kane

by Pehr Henrik Nordgren

Empty sheet

Pehr Henrik Nordgren

Mugen-kane

Publisher: Fennica Gehrman (Miminashi-Hoichi); Zen-On Music Co Ltd (complete)

Description

Mugen-kane, eli Mugenin kello, kuuluu seitsemän* kappaletta käsittävään sarjaan, jonka olen tehnyt japanilaisten legendojen pohjalta. Kappaleet ovat erillisiä, eri opusnumeroin merkittyjä fantasioita tai balladeja. Niiden muoto on niin vapaa, että voisi myös puhua improvisaatioista.

Mugenin kellon tarina on seuraavanlainen: 800 vuotta sitten valettiin Mugenyamassa naisten pronssipeileistä uutta temppelinkelloa. Eräs nainen kuitenkin katui, että oli antanut peilinsä pois. Hän muisteli vanhaa sanontaa ’peili on naisen sielu’, ja kaikkia niitä onnellisia hymyjä, joita peili oli heijastanut.

Toivo saada peili takaisin kasvoi niin vahvaksi, että se sai oudon seurauksen. Kellon valajat huomasivat, ettei yksi peileistä sulanut, koska joku naisista ei ollut luovuttanut sitä täydestä sydämestään. Kun asia tuli julki ja kaikki saivat tietää kenen peili oli, nainen häpesi suunnattomasti ja oli vihainen itselleen. Lopuksi hän päätti hukuttautua jättäen jälkeensä kirjeen, jossa luki, ettei peilin sulattaminen ja kellon valaminen enää olisi vaikeata kun hän oli kuollut.

Mutta se henkilö, joka pystyisi lyömällä rikkomaan kellon tulisi hyvin rikkaaksi. Kun ihmiset kuulivat tästä he ryntäsivät soittamaan kelloa, sillä he tiesivät, että vihassa itsemurhan tehneen viimeinen toivomus sisältää yliluonnollista voimaa. Mutta vaikka he soittivat kelloa yötä päivää, se ei mennyt rikki. Vähitellen papit kyllästyivät jatkuvaan meluun ja päättivät päästä eroon kellosta. He pyörittivät sen alas vuorelta syvään suohon ja se oli kellon loppu.

Tarina jäi kuitenkin elämään ja myöhemmiltä ajoilta on kertomuksia, miten jotkut ovat yrittäneet vaurastua lyömällä Mugen-kellon vastineina pidettyjä metalliesineitä.

Sävellykseni ei noudata kertomuksen kronologiaa, vaan se on mielessäni syntynyt heijastuma sen eri aineksista – peiliään muisteleva ja kaipaava, kelloa vimmatusti lyövät jne...

© Pehr Henrik Nordgren

(Yleisradio)

(kommentti teoksen suunniteltuun ensiesitykseen Yleisradiossa 22.3.1976)

*Sarja valmistui vuonna 1977 ja siinä on 10 osaa


Instrumentation

pno


Category

Works for Solo Instrument


Opus no.

op. 28


Premiere

Izumi Tateno, piano, November 28, 1976 (recording) ; See also: Kwaidan II (2004)


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.