Quintet for Flute, Oboe, Violin, Viola and Cello

by Kalevi Aho

Kvintetto huilulle, oboelle, viululle, alttoviululle ja sellolle

Empty sheet

Kalevi Aho

Quintet for Flute, Oboe, Violin, Viola and Cello

Fennica Gehrman

Description

Kvintetto huilulle, oboelle ja jousitriolle on sävelletty alkukesällä 1977 ruotsalaisen Nutida Musik -yhdistyksen tilauksesta. Nutida Musik toivoi teosta juuri tälle harvinaiselle kokoonpanolle, jotta konserttiohjelmaan olisi saatu muodostetuksi pari ruotsalaissäveltäjä Jan Carlstedtin samalle kokoonpanolle säveltämälle vanhemmalle kvintetolle. Koska olin etukäteen siinä harhaluulossa, että ruotsalaismuusikot olisivat olleet soittimiensa mestarillisimpia taitajia Pohjolassa, päätin kokeilla sävellyksessä kamarimusiikillisen virtuoosisuuden rajoja. Teos edellyttää muusikoilta paitsi äärimmäistä soittoteknistä taituruutta myös kykyä heittäytyä emotionaalisesti täysillä sen maailmaan. Kvintettoa ei kuitenkaan koskaan soitettu Ruotsissa. Syyksi paljastui myöhemmin se, että minulta odotettiin ilmeisesti vallan toisenlaista, suhteellisen ’harmitonta’ ja tyyliltään lähellä uusklassismia olevaa, hiukan Carlstedtin tyylistä sävellystä, ei näin hankalaa virtuoosikappaletta. Kvinteton kantaesittivät vasta Helsinki Biennalessa 24.3.1983 Olli Pohjola, Lasse Junttila, Jouko Heikkilä, Sirpa Juvonen ja Lea Pekkala.

Yksiosainen kvintetto alkaa kirpeiksi, 4–6-äänisiksi klustereiksi vähän väliä jähmettyvällä ’teemalla’, jota seuraa sen kolme hyvin vapaata variaatiota ja sellon kadenssiin päättyvä kehittelevä taite. Klusterit palaavat nyt uudestaan, mutta sävyltään pehmeämpinä. Eri soitinten kadenssimaiset kulut johtavat tästä äärimmäisen nopeaan prestissimo-taitteeseen, joka huipentuu huilun, oboen, viulun ja alttoviulun korkeaan, pistävään g-säveleen ja hajoaa sen jälkeen sointikenttämäisiksi muodostelmiksi. Musiikin jännitys ei laukea kuitenkaan ennen kuin huilun ja oboen vuorottelusta koostuva kaksoiskadenssi päätyy yksinäisen oboen matalaan, voimakkaaseen h-säveleen. Musiikki saa nyt rauhallisempaa, elegistä ja tummaa sävyä. Sordinoiduille jousille jäävät soimaan salaperäiset, hiljaiset tremolokentät, ja piccolon kuviot johdattavat musiikin lopussa aivan uudelle, epätodelliselle tasolle. Jousten sävelkulut kohoavat asteittain ylemmäs ja ylemmäs, kunnes koko teos päättyy viulun, alttoviulun ja sellon korkeana flageolettina soitettavaan des-säveleen.

© Kalevi Aho


Instrumentation

fl, ob, vln, vla, vlc


Category

Chamber Works


Premiere

Olli Pohjola, flute, Lasse Junttila, oboe, Jouko Heikkilä, violin, Sirpa Juvonen, viola, Lea Pekkala, cello, Helsinki Biennale, March 24, 1983


Commisioned by / dedications

Commissioned by Samtida Musik Stockholm


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.