Kiinalaisia lauluja

by Kalevi Aho

Chinese Songs

for soprano and orchestra

Empty sheet

Kalevi Aho

Kiinalaisia lauluja

Fennica Gehrman

Description

Kiinalaiset laulut on sävelletty Pertti Niemisen suomentamiin vanhoihin kiinalaisiin rakkausrunoihin, joista vanhimmat ovat peräisin 200-luvulta – kirjoittajista Li Yü oli mies ja Cho Wen-chün sekä Li Ch’ing-chao taas naisrunoilijoita. Minua viehätti näissä runoissa suuresti niiden perustunnelma, jossa elämäntäyteyden riemuun yhdistyy myös tummia, kaiken katoavuuden, yksinäisyyden ja syvän masennuksen sävyjä. Olen ryhmitellyt sarjan runot niin, että tunnelmat muuttuvat asteittain yhä tummempaan suuntaan, kunnes viimeisessä, kuudennessa laulussa uusi elämänvoima murtautuu väkisin esiin: ’Lumen keskelläkin / tiedän kevään viestin jo tulleen. […] Älä estele! Juo ja humallu! / Näihin kukkiin ei voi verrata muita.’

Sarjan kuusi laulua on yhdistetty lisäksi toisiinsa siten, että kaksi ensimmäistä esitetään ilman taukoa yhdessä, samoin 3. ja 4. laulu sekä 5. ja 6. laulu.

”Musiikki pyrkii ilmaisemaan tarkoin runojen tunnelmien vaihdoksia – halusin sävelin tuoda esille näille hienoille runoille ominaista vivahteikkuutta ja ilmavuutta, joka ei ole kuitenkaan pinnallisuutta, vaan runoissa on monia ulottuvuuksia myös syvyyssuuntaan – mukana on elämän tuntojen koko kirjo.

Sarja pyrkii pois raskaudesta, se pyrkii kohti olemassaolon ja elämän ’sietämätöntä keveyttä’ (Milan Kundera).

© Kalevi Aho, 1997


Instrumentation

2221 2211 01 1, str, sopr [afl, ehn, bcl]


Category

Works for Soloist(s) and Orchestra


Language

Zh


Lyricist

Li Yü, Cho Wen-chün, Li Ch'ing-chao


Premiere

Tiina Vahevaara, soprano, Turku Philharmonic Orchestra, cond. Hannu Norjanen, Forssa, November 26, 1997, Fp (piano version): Mari Palo, soprano, Antti Kaihola, piano, Time of Music, Viitasaari, July 9, 2000


Movements

1. Punainen aurinko (Li Yü), 2. Miten taipuisa (Cho Wen-chün), 3. Kultainen lintuhiusneula (Li Yü), 4. Yöllä, aivan päihdyksissä (Li Ch'iang-chao), 5. Syksyn tuuli (Li Yü), 6. Lumen keskellä kevään viesti (Li Ch'iang-chao)


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.