String Quartet No. 2

by Kalevi Aho

String Quartet no. 2

Empty sheet

Kalevi Aho

String Quartet No. 2

Music Finland

Description

Toinen jousikvartettoni valmistui helmikuussa 1970 opiskellessani toista vuotta Sibelius-Akatemiassa Einojuhani Rautavaaran oppilaana. Teoksen kantaesitys Finlandia-kvartetin debyyttikonsertissa Sibelius-Akatemian konserttisarjassa 18.11.1970 oli samalla oma debyyttini säveltäjänä – kysymyksessä on ensimmäinen julkisessa konsertissa esitetty sävellykseni.

Kvartetossa on kolme osaa. Äärimmäiset, sordinoituina soitettavat adagiot ovat eräänlainen prologi ja epilogi keskiosana olevalle prestolle. Jokaisessa osassa on sama motiivimateriaali (laskeva sekunti + nouseva kvartti sekä laskevat pieni sekunti + kvintti). Polyfonisen teoksen ensimmäinen ja kolmas osa ovat rakenteeltaan fuugaa muistuttavia. Toisen osan teema esitellään aluksi fugatona, minkä jälkeen se jakautuu motiivisiin osasiinsa. Kutakin niistä kehitellään vuorotellen, kunnes lopussa teema jälleen yhdistyy.

Sävellyksen muotodramaturgiaa on pyritty säätelemään ’psykologisin’ periaattein. Ensimmäinen osa jähmettyy keskivaiheilla paikalleen, mutta kun tästä lamaannuttavasta vaiheesta on päästy yli, musiikki voi villiintyä toisessa osassa hurjavauhtiseksi prestoksi. Samalla on pyritty luomaan vaikutelma, että hyvin nopea ja strukturaalisesti monimutkainen presto on lopultakin vain pintakuvioita ääriosien hitaalle, hiljaiselle etenemiselle, pohjavirroille, jotka ovat toisen osan aikana vain näennäisesti kuulumattomissa.

© Kalevi Aho


Instrumentation

2vln, vla, vlc


Category

Chamber Works


Premiere

Finlandia Quartet (Olavi Pälli, violin I, Jussi Pesonen, violin II, Esa Kamu, viola, Heikki Rautasalo, cello), Helsinki, November 18, 1970


Commisioned by / dedications

{}


Archive number

MF511


+ Add information

Score


25 pages
Special size

13.20 € 12.00 € excl. vat