Hymni ja salaisuus

by Lotta Wennäkoski

Hymn and Secret

Empty sheet

Lotta Wennäkoski

Hymni ja salaisuus

Music Finland

Description

Sanapari ’Hymni ja salaisuus’ sattui silmään Fedor Dostojevskin Karamazovin veljesten erään luvun nimenä. Se tuntui sopivan tekeillä olleeseen pasuuna-, kontrabasso- ja lyömäsoitinkappaleeseeni – olihan kyseiseen trioon tulossa sekä hidas etäinen pasuunamelodia että salaperäistä misterioso-tunnelmaa. Kappale oli kuitenkin nimen löytyessä jo hyvää vauhtia hahmottumassa, eikä ohjelmamusiikista näin ollen olekaan kyse. Nimen valinta onkin pikemmin itselle merkityksellinen viittaus kyseiseen romaaniin, joka on yksi rakkaimmista kirjoistani.

”Niin ollen melodiani on melankolinen versio siitä hymnistä, jota olemassaololle herkistynyt Dmitri Karamazov on lähdössä Siperiaan pakkotyöhön laulamaan. Salaisuus taas – viitatkoon se musiikin yleensäkin alati pakenevaan luonteeseen, tapaan jolla musiikki kätkee ja salaa. Onhan säveltäessä mahdollista ilmaista vaikka kuinka intiimejä asioita tarvitsematta koskaan sanoin kertoa, mistä on kyse – jos sitä itsekään tietää.

© Lotta Wennäkoski, 1996


Instrumentation

trb, db, perc


Category

Chamber Works


Premiere

Sinikka Taalikainen, trombone, Tarja Nyberg, double bass, Arttu Takalo, percussion, Ears Open! Society consert, Helsinki, May 5, 1996


PDF for promotional use

 Download


Archive number

MF14247


+ Add information