Hiljaisuus

by Kalevi Aho

for mixed choir

Empty sheet

Kalevi Aho

Hiljaisuus

Fennica Gehrman

Description

Sävelsin sekakuoroteokset Hiljaisuus ja Sherazade elokuussa 1978. Teosten säveltämisen virikkeenä oli Tampereen kamarikuorokilpailu vuonna 1979, johon minulta tilattiin pakollinen teos. Näistä sävellyksistä pakolliseksi kappaleeksi valittiin Sheherazade, joka on tonaalisten tukipisteittensä takia amatöörikuorolle huomattavasti helpompi kuin kilpailukappaleeksi liian vaativana pidetty Hiljaisuus. Sheherazaden kantaesitys tapahtui usean kuoron toimesta Tampereella 2.6.1979. Hiljaisuus sen sijaan sai odottaa ensimmäistä esitystään aina kahdeksan vuoden ajan, kunnes Ilmo Riihimäen johtama Radion kamarikuoro lauloi teoksen konsertissaan Ritarihuoneella 23.4.1986.

Kumpikin laulu pohjautuu Otto Mannisen runoihin. Ensiksi sävelletyn Hiljaisuuden teksti kertoo meren syövereiden saartamasta hiljaisuuden saaresta, jonne eivät muualta sanat saavu, ja josta viestit eivät muualle vieri. Laulun dynamiikkana on kauttaaltaan pianissimo, ja teokselle ovat tunnusomaisia hyvin laajat intervallihypyt ja sumupilvimäiset klusterit. Paikoin musiikillinen kudos kasvaa aina 12-ääniseksi. Hiljaisuuden teksti antoi pari vuotta myöhemmin minulle virikkeen myös samannimiseen orkesteriteokseen, joka rakentuu laulun alkuideoiden pohjalta, mutta kehittyy myöhemmin kokonaan eri suuntaan kuin kuorolaulu.

Sheherazaden teksti on Hiljaisuuden tavoin alakuloinen, elämän pettymystä ja katoavuuden tuntoja ilmentävä. Tunnusomaisia laululle ovat yhä uudestaan ylös kurkottuvat melodiset linjat, jotka kuitenkin vaipuvat lopuksi aina alas. Päinvastoin kuin Hiljaisuus, Sheherazade sisältää myös tonaalisia elementtejä, kuten kolmisointuja, joista rakennetaan toisinaan polytonaalisia muodostelmia.

© Kalevi Aho


Instrumentation

chx


Category

Vocal and Choral Works


Language

Fi


Lyricist

Otto Manninen


Premiere

Finnish Radio Chamber Choir, cond. Ilmo Riihimäki, Helsinki, April 23, 1986


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.