Epilogi

by Kalevi Aho

Epilogue

for trombone and organ

Empty sheet

Kalevi Aho

Epilogi

Fennica Gehrman

Description

Epilogin syntyhistoria ulottuu vuoteen 1994. Tällöin pasunisti Christian Lindberg soitti solistina 9. sinfoniani (1993-94) kantaesityksessä Helsingin Juhlaviikoilla — sinfoniaan sisältyy erittäin vaativa soolopasuunaosuus. Samassa Osmo Vänskän johtaman Lahden kaupunginorkesterin konsertissa esitettiin myös 8. sinfoniani (1993), jossa soolosoittimena on puolestaan urut. Pari kuukautta ennen konserttia Lindberg oli ehdottanut, että säveltäisin konserttiin myös pienen teoksen pasuunalle ja uruille, jonka hän voisi esittää urkusinfonian solistin Hans-Ola Ericssonin kanssa konsertin ylimääräisenä kappaleena. Aloitin sävellystyön melkein saman tien, mutta jostain syystä tämä kappale, jonka ehdin jo ristiä Epilogiksi, jäi kesken. Samoihin aikoihin Suomalaisen musiikin tiedotuskeskus painoi minusta säveltäjäesitteen, johon sisältyi täydellinen teosluetteloni. Sisällytin myös Epilogin tähän luetteloon kuvitellen että saan sen sävelletyksi vähän myöhemmin kesän 1994 aikana.

Teos jäi vuonna 1994 kuitenkin syntymättä, ja minua alkoi myöhemmin yhä enemmän harmittaa, että painetussa teosluettelossani oli mainittu sävellys, jota ei ollut olemassa. Vuonna 1998 sain viiden kuukauden mittaisen työskentelyapurahan saksalaiseen Wiepersdorfin taiteilijalinnaan, taiteilijakodiksi muutettuun suureen maalaiskartanoon Berliinin eteläpuolella. Heti ensi töinäni sävelsin Wiepersdorfissa valmiiksi teosluetteloni kaksi olematonta tai keskeneräistä teosta. Toinen tällainen sävellys oli vuonne 1986 aloitettu teos oboelle ja sellolle, joka esiintyi teosluettelossani nimellä Inventioita oboelle ja sellolle. Sävelsin inventioihin Wiepersdorfissa puuttuvan finaalin, ja annoin teokselle uudeksi otsikoksi Seitsemän inventiota ja postludi.

Toinen oli sitten Epilogi, jonka sävelsin heti Saksan oleskeluni aluksi kylmän Wiepersdorfin kyläkirkon urkujen äärellä helmikuussa 1998. En käyttänyt hyväkseni vuoden 1994 luonnoksia, vaan tämä laulullinen kappale on luotu alusta loppuun uusista lähtökohdista. Teos kantaesitettiin Lahdessa jo 3.4.1998, kantaesityksessä pasuunaa soitti Valtteri Malmivirta, ja urkurina toimi Birgitta Forsman.

© Kalevi Aho


Instrumentation

trb, org


Category

Chamber Works


Premiere

Valtteri Malmivirta, trombone, Birgitta Forsman, organ, Lahti, April 1998


Commisioned by / dedications

{}


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.