Ennen kuin me kaikki olemme hukkuneet

by Kalevi Aho

Before We All Have Drowned, Bevor wir alle ertrunken sind

opera in two acts

Empty sheet

Kalevi Aho

Ennen kuin me kaikki olemme hukkuneet

Fennica Gehrman

Description

Ennen kuin me kaikki olemme hukkuneet

Olen hautonut oopperaa "Ennen kuin me kaikki olemme hukkuneet" pitempään mielessäni kuin mitään muuta sävellystäni. Vuosina 1977-78 sävelsin baritoniäänelle ja kamariorkesterille näyttämömonologin "Avain" Juha Mannerkorven librettoon. Tätä työtä tehdessäni perehdyin samalla Mannerkorven koko tuotantoon. Syksyllä 1977 löysin antikvariaatista suomalaisten kuunnelmien kokoelman "Äänet myöhässä", johon sisältyy mm. Mannerkorven kuunnelma "Ennen kuin me kaikki olemme hukkuneet". Jokeen hukuttautuneen naisen unenomainen, traaginen tarina puhutteli minua voimakkaaasti, ja päätin jo tällöin, että joskus sävellän tämän kuunnelman oopperaksi. Kuunnelma kiehtoi myös ohjaaja Sakari Puurusta, joka oli ohjannut mm. kuunnelman näyttämöllisen monologiversion. Puurusen vaimo Eeva-Kaarina Volanen oli esittänyt sitä Kansallisteatterissa 1970-luvun alussa. Keväällä 1986 Puurunen laati kuunnelman pohjalta libreton ja tarjosi sitä minulle sävellettäväksi. Samaan aikaan minulla oli tekeillä toinen oopperani "Hyönteiselämää", mutta Puurusen aloite teki aikaisemman, yhdeksän vuotta vanhan oopperahankkeen silti uudelleen ajankohtaiseksi.

Vuonna 1990 Kansallisoopperan pääjohtaja Walton Grönroos kutsui minut audienssille, jossa hän ehdotti, että säveltäisin oopperan rakenteilla olevan uuden oopperatalon pienelle näyttämölle. Sen kantaesitys olisi joskus 1990-luvun puolivälissä. Tarjosin Grönroosille "Ennen kuin me kaikki olemme hukkuneet" -aihetta, johon hän oli jo tutustunut Puurusen librettoversiona. Lopullinen tilaussopimus tehtiin kesäkuussa 1994. En ryhtynyt säveltämään silti Puurusen librettoa. En pitänyt hänen versiossaan siitä, että sitä vallitsi sairaalan kalsea leikkaussali sen sijaan että kaikki olisi tapahtunut epätodellisesti joen pohjalta käsin, kuten alkuperäisessä kuunnelmassa. Syyskuussa 1994 kirjoitin itse kuunnelman pohjalta libreton. Sävellystyöhön pääsin käsiksi kuitenkin vasta talvella 1995. Työ keskeytyi syksyllä 1995 monestakin syystä — yksi niistä oli se, että rahapulassa oleva Kansallisooppera päätti ryhtyä säästötoimenpiteisiin vähentämällä ensi-iltojen määrää. Esimerkiksi ohjelmistoon jo valittu "Hyönteiselämää" ehdittiin välillä poistaa seuraavan kauden ohjelmistosta.

Keskeytin oopperan ja tein välillä useita muita suuria töitä, sävelsin mm. sinfoniat 10 ja 11 sekä oopperan "Salaisuuksien kirja", kunnes vasta huhtikuussa 1999 pääsin jatkamaan "Ennen kuin me kaikki olemme hukkuneet" -teosta. Ooppera valmistui 13.9.1999. Kaiken kaikkiaan aikaa oli kulunut ensimmäisistä alustavista kaavailuista lopullisen partituurin valmistumiseen 22 vuotta. Vaikka teoksen synty oli näin pitkällinen, en kyllästynyt aiheeseen koko prosessiin aikana kertaakaan. Sen sijaan samaistuin päähenkilön, sairaanhoitaja Maija Salmisen samalla kertaa traagiseen, mutta myös herkkään ja valoa säteilevään hahmoon työn kestäessä aina vain voimakkaammin. "Ennen kuin me kaikki olemme hukkuneet" veti minut sävellystyön kuluessa poikkeuksellisen syvälle maailmoihinsa, enkä ole vieläkään, puolitoista vuotta oopperan valmistumisen jälkeen päässyt kokonaan irti teoksen epätodellisesta ilmapiiristä.

© Kalevi Aho, 2001


Instrumentation

9 singing roles: mezzo-soprano, soprano, alto, tenor, 2 baritones, bass, 2 boys; orchestra: 1122, 1 heckelphone, 1 alto saxophone/2111/11, strings (8-6-5-4-3)


Category

Works for the Stage


Language

Fi


Lyricist

Juha Mannerkorpi and Kalevi Aho


Premiere

Finnish National Opera, cond. Osmo Vänskä, dir. Janne Lehmusvuo, February 8, 2001


Commisioned by / dedications

Commissioned by the Finnish National Opera


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.