Concerto No. 2 for Viola and Orchestra

by Pehr Henrik Nordgren

konsertto alttoviululle ja orkesterille nro 2

Empty sheet

Pehr Henrik Nordgren

Concerto No. 2 for Viola and Orchestra

Music Finland

Description

Ajatus toisen alttoviulukonserton kirjoittamisesta heräsi useita vuosia sitten. Herätteenä toimivat ne kokemukset, jotka minulla oli ensimmäisestä alttoviulukonsertosta, jonka Jarmo Ahvenainen ja Tampereen kaupunginorkesteri Juhani Raiskisen johdolla esittivät vuonna 1971. Sen jälkeen on ajattelutavassani tapahtunut koko joukko muutoksia, ja niinpä tämä uusi konsertto paljastaa kokonaan toisenlaiset kasvot. Yksi peruseroista on se, että tämä konsertto on vähemmän musikanttinen kuin aikaisempi. Mitä enemmän työskentelin tämän kanssa, sitä vähemmän näytti aikaisemmilla kokemuksilla olevan merkitystä, ainakaan omassa tietoisuudessani.

Ensimmäinen osa Fantasia, kuten nimi kertoo, on muodoltaan vapaasti koottu. Sen rakennetta eivät ohjaile teoreettiset muotoperiaatteet, vaan pikemminkin tunneperäisesti selitettävät kehitysideat.

Toisen, Testimony-osan oli tarkoitus muotoutua sellaisen kaavan mukaan, joka rakentui luvulle seitsemän ja joka valoisimpina hetkinäni tuntui nerokkaimmalta musiikilliselta muodolta, jonka kukaan oli keksinyt. Onnekseni – luulisin – minun ei suotu saattaa päätökseen tätä ajatusta. Samaan aikaan, kun työskentelin osan kanssa ja yritin taistella näiden numerotaulukoiden ja graafisten muistiinpanojen kanssa, sain käsiini Dmitri Šostakovitšin jälkeenjääneet muistelmat, joiden englanninkielinen nimi on Testimony (Todistus). Ne täyttivät ajatukseni täysin.

Edistyäkseni työssäni päätin kokonaan hylätä mitäänsanomattomat muototaulukot ja kirjoittaa rehellisesti jotain siitä, mitä juuri silloin tunsin sisälläni. Siksi toinen osa kehittyy yhä enemmän monologiksi, jossa tietyt aiheet suoraan viittaavat Šostakovitšiin. Sitten 13–14 vuoden iän mikään, millä on musiikin kanssa tekemistä, ei ole merkinnyt minulle yhtä paljon kuin Šostakovitš.

© Pehr Henrik Nordgren, 1979

(Helsingin kaupunginorkesteri)

(kommentti teoksen kantaesitykseen 7.12.1979)


Instrumentation

2222 3230 14 0, pno, str, vla solo


Category

Works for Soloist(s) and Orchestra


Opus no.

op. 48


Premiere Fp: Jarmo Ahvenainen, viola, Helsinki Philharmonic Orchestra, cond. Pekka Helasvuo, Helsinki, December 7, 1979
Commisioned by / dedications Commissioned by the Helsinki Philharmonic Orchestra
Archive number

MF6472


+ Add information

Score


65 pages
A3-portrait

26.40 € 24.00 € excl. vat

Solo part


15 pages
Special size

9.92 € 8.00 € excl. vat