Autumnal Concerto for Japanese traditional instruments and symphony orchestra

by Pehr Henrik Nordgren

Empty sheet

Pehr Henrik Nordgren

Autumnal Concerto for Japanese traditional instruments and symphony orchestra

Fennica Gehrman

Description

Autumnal Concerto alkoi hahmottua ja muokkautua Japanissa Yonin-no-kain antaman virikkeen inspiroimana. Varsinkin sävellystyö osoitautui vaikeaksi, sillä ensimmäistä kertaa kirjoitin musiikkia japanilaisille instrumenteille, joilla on takanaan tuhatvuotinen traditio, ja samalla halusin ilmentää sitä, mitä Japani oli minulle musiikillisesti antanut.

Ensin hahmottelin teosta baritonille, japanilaisille soittimille ja sinfoniaorkesterille kahteen japanilaiseen 700-luvun runoon, mutta toistaiseksi olen luopunut ajatuksesta. Tuntui ylivoimaiselta työskennellä niin monen komponentin ja vaikeasti jäsentyvän impulssin varassa. Konserton osat nimesin kuitenkin noiden vanhojen runojen mukaan. ’Autumnal’ viittaa siihen, että jokainen osa hämärtyy loppua kohden syksyiseen tunnelmaan – sama peruuttamaton muutos tapahtuu jokaisessa osassa.

Olen noudattanut samoja linjoja kuin useat nuoret japanilaiset säveltäjät, jotka viime vuosina ovat pyrkineet löytämnään lisää keinoja käyttää traditionaalisia japanilaisia soittimia länsimaisten tapaan ja niiden rinnalla. Lähtökohtana on käyttää soitinta vain instrumenttina ottamalla huomioon sen luontaiset sointimahdollisuudet ja sen emotionaalisen ilmaisuvoiman. Olen pyrkinyt käyttämään soittimia periaatteessa länsimaiseen tapaan, mutta toivon onnistuneeni yhtenäisen tyylillisen kehyksen luomisessa, joka ei korostetusti ole sen enempää länsimainen kuin itämainenkaan.

Musiikin rakenteen kuvaaminen, puhumattakaan musiikin luonteen syvällisemmästä luonnehdinnasta vaatisi toisenlaiset tilat. Tässä yhteydessä haluan kuitenkin lausua erityisen kiitokseni Yonin-no-kaille. Näiden ainutlaatuisten muusikkojen osoittama sympatia ja ystävällisyys oli Japanin-vierailuni rikastuttavin kokemus. Unelma on toteutunut, ja minua on kohdannut ansaitsematon kunnia voida omistaa tämä teokseni juuri heille.

© Pehr Henrik Nordgren, 1974

(Radion sinfoniaorkesteri)

(kommentti teoksen kantaesitykseen 28.8.1974)


Instrumentation

3333 3221 06 1, pno+cel, str, 4trad instr [3pic, 3cl in Eb, cfag, trad.= shakuhachi, shamisen, koto, jushichigen]


Category

Works for Orchestra or Large Ensemble


Opus no.

op. 18


Premiere Fp: Yonin-no-kai Quartet (Kozan Kitahara, Sumiko Goto, Akiko Yazaki, Teiko Kikuchi), Finnish Radio Symphony Orchestra, cond. Okko Kamu, Helsinki Festival, August 28, 1974
Commisioned by / dedications Commissioned by the Helsinki Festival

+ Add information

No sheet music available from Music Finland.