Yön ääniä II

by Tommi Kärkkäinen

Nocturnal Voices II

(VIII-XIV) Duetto klarinetille/sopraanolle ja sellolle, duet for clarinet, soprano and cello

Empty sheet

Tommi Kärkkäinen

Yön ääniä II

Fennica Gehrman

Description

Kärkkäisen ensimmäinen julkisuuteen tuoma sävellys Yön ääniä II syntyi pitkän työn tuloksena. Kuten toistaiseksi suurin osa Kärkkäisen tuotannosta, tämäkin teos kuuluu olennaisesti sävellysopintoihin ja professori Paavo Heinisen antamiin tehtäviin. Yön äänet valmistui kuitenkin vuonna 1995 vaiheessa, jossa Kärkkäisen sävellysten julkinen esittäminen oli käynyt ajankohtaiseksi.

Nimen järjestysnumero viittaa aiempaan, jo olemassaolevaan teokseen. Alunperin Yön ääniä pitikin olla teos lauluäänelle ja kamariyhtyeelle, mutta vokaaliosuus muuntui lopulta omaksi sävellyksekseen ja sai uudessa muodossa seurakseen klarinetin ja sellon.

Yön ääniä II on duetto kolmelle – kun sopraano vaikenee, klarinetti jatkaa. Yhdessä nämä muodostavat yhtenäisen äänen, jossa ne vuorotellessaan lähtevät aina samalta sävelkorkeudelta ja muodostavat muutenkin samanlaiseen ilmaisuun tähtäävän linjan. Sellon tehtävä on kontrapunktinen ja sen osuus paikoin silmiinpistävän liikkuva ja pitkiä kaarroksia kartteleva.

Yön ääniä II jakautuu seitsemään aforistiseen osaan. Teoksen tekstit ovat Dylan Thomasin, Pentti Saaritsan, Sapfon, Anna Ahmatovan ja Tommy Tabermannin runoista.

© Osmo Tapio Räihälä, 1/1999


Instrumentation

cl/sopr, vlc


Category

Vocal and Choral Works


Language

Fi


Premiere

Reetta Ristimäki, soprano, Niina Selin, clarinet, Sennu Laine, cello, cond, Jani Telaranta, Ears Open! Society concert, Helsinki, 14 March 1995


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.