Vuorisaarna

by Pauliina Isomäki

Sermon on the Mount

Oratorio for soprano, baritone, choir and orchestra

Empty sheet

Pauliina Isomäki

Vuorisaarna

Music Finland

Description

Vuorisaarna -oratorio on laaja sävellys orkesterille, kuorolle ja kahdelle solistille, ja se on sävelletty Turun Filharmonisen Orkesterin tilausteoksena. Teos noudattaa oratorio- ja passioperinteitä siinä mielessä, että siinä vuorottelevat hieman resitatiivimaiset solistiset osuudet, jotka vievät saarnaa eteenpäin, kuoron kommentit näihin ja kuoron laulamat koraalit. Teos jakaantuu 12 osaan, joista toiseksi viimeinen lauletaan a cappella.

Read More

Oratorion tekstit ovat peräisin Raamatusta, Jeesuksen vuorisaarnasta, Joni Pyysalon runokokoelmasta Ostetaan myydään, sekä Uudesta Suomenkielisestä Wirsi-Kirjasta vuodelta 1701. Teoksessa vuorottelevat kuoron ja solistien osuudet, Raamatun ja Pyysalon tekstit, ja teosta rytmittävät koraalit, joiden melodiat ovat 1702 painetusta virsisävelmistöstä Yxi Tarpelinen Nuotti-Kirja. Oratorio kurottelee siis pitkälle kristinuskon ja Suomen kirkon historiaan, mutta yhtä lailla se on meidän tämän hetken maailmassamme elävä teos.

Vuorisaarna on uuden testamentin se osa, jossa Jeesus kiteyttää eettiset periaatteensa ja opettaa uudenlaista suhdetta Jumalaan ja elämään: pyytäkää, niin teille annetaan. Älkää murehtiko. Samalla hän vaatii meiltä tinkimätöntä hyvyyttä toisiamme kohtaan: jos joku pyytää sinulta ihokastasi, anna hänelle viittasikin. Rakastakaa vihollisianne! Olkaa täydelliset!

Miten tällaisten ohjeiden mukaan voi elää, varsinkaan nykyaikana? Joni Pyysalo pohtii runokokoelmassaan Ostetaan myydään näitä asioita välillä herkällä, välillä humoristisella otteella. Pyysalon tekstit kommentoivat niin omaa aikaamme kuin raamatullista perinnettäkin. Ihmisen ääni huutaa, ei syvyydestä, vaan tavaran keskeltä.

Vuoropuhelun kolmas ääni tulee vanhan virsikirjan teksteistä ja melodioista. Ne antavat näkymän siitä, että ihmisten elämä kaikkien muutosten keskellä pysyy perusasioiltaan samanlaisena. Jokainen sukupolvi on syntymän ja kuoleman välisessä puristuksessa ja joutuu valitsemaan oikean ja väärän välillä.

”Hän on ihminen. Hän ei ole tahallaan.”

Pauliina Isomäki 14.9.2017

Close

Instrumentation

2222 4321 12 0, str, chx, sopr solo, baryt solo [bcl, cbsn]


Category

Vocal and Choral Works


Language

Fi


Lyricist

Joni Pyysalo, Bible, Pauliina Isomäki


Premiere

Kaisa Ranta, soprano, Jaakko Kortekangas, baritone, Chorus Cathedralis Aboensis, Turku Philharmonic Orchestra, Ruut Kiiski, cond. November 2, 2017, Turku, Finland


Movements

1. Alleluja iloll lujall, 2. Älä tapa, 3. Ni har hört, 4. Olkaa siis täydelliset, 5. Älwös sinä pahaxes pango, 6. Tavaran keskeltä, 7. Katsokaa taivaan lintuja, 8. Minun sielun kijttä Herra, 9. Älä unohda, 10. Pyytäkää, niin teille annetaan, 11. Fader vår, 12. Päiwä nyt ehti ehtollen


Commisioned by / dedications

Commissioned by Turku Philharmonic OrchestraMore Archive number

MF32856


+ Add information