Concerto for Violin and Orchestra No. 3

by Jyrki Linjama

Empty sheet

Jyrki Linjama

Concerto for Violin and Orchestra No. 3

Fennica Gehrman

Description

Neljästä tähänastisesta orkesterisävellyksestäni kolme on viulukonserttoja. Miksi? On tietysti luontevaa asettaa polttopisteeseen oma, perinpohjin tuttu soitin. Toinen tärkeä tekijä on ollut Kaija Saariketun ja Hannele Segerstamin rooli tähänastisten teosteni tulkkeina. Mahdollisuus olla vuorovaikutuksessa taitavien ja syvällisten muusikoiden kanssa on ammattini parhaita puolia. Kolmas viulukonserttoni onkin omistettu illan solistille Kaija Saariketulle.

Chaconne-perinteellä sointusykleineen on uudessa konsertossa tärkeä rooli. Myös jokainen solistin soittimen neljästä kielestä eriytyy alussa omaksi maailmakseen. Sekä chaconne-perinteen että kieli-karakteri-kytkösten suhteen ajaudutaan konserton edetessä erilaisiin rajankäynteihin. Teoksen aloittaa solistin salaperäinen G-kieli; sitä seuraavat laulava D-kieli, virtuoosimainen A-kieli ja flegmaattinen E-kieli.

Chaconne-rakenteen runko luo tilaa monenlaisille äänenpainoille ja tyyleille: rajuista fanfaareista hauraan resignoituneisiin hipaisuihin, korkeatyylisestä sarabandesta riehakkaaseen maalaistanssiin, hienostuneista arabeskeista suoraviivaiseen jumputukseen, intohimoisesta laulavuudesta kylmän kirkkaisiin sakraalisävyihin, sirkustempuista koraalisitaattiin (Alban Berginkin viulukonsertosta tuttu "Es ist genug"). Musiikki siis etsii omilla tavoillaan vanhaa ihannetta, keskihakuisten ja keskipakoisten voimien tasapainoa.

© Jyrki Linjama, 8/2001

(kommentti teoksen kantaesitykseen 21.9.2001)


Instrumentation

2222 2100 02, cel, pno, str, vln solo [pic, ehn, bcl, cbsn]


Category

Works for Orchestra or Large Ensemble


Premiere

Kaija Saarikettu, violin, Finnish Radio Symphony Orchestra, cond. John Storgårds, Helsinki, 21 September 2001.


Commisioned by / dedications

Commissioned by the Finnish Broadcasting Company. Dedicated to Kaija Saarikettu.


PDF for promotional use

 Download


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.