Värein

by Markku Klami

Empty sheet

Markku Klami

Värein

Description

Tämä työ oli itselleni uusi avaus siinä mielessä, että teos tuli mitoittaa nuorille soittajille sopivaksi. Uusi musiikki mielletään joskus erittäin vaikeaksi ja soittajalle haastavaksi maastoksi, josta selviytyäkseen muusikon tulee olla jo timantinkova ammattilainen ja soittimensa suvereeni virtuoosi. Toisinaan tähän mielikuvaan on ihan perustellut syyt. Mielestäni säveltäjät turhan harvoin kirjoittavat teoksia nuorille soittajille - kun taas vieläkin toisinaan (onneksi jo aika harvoin) saa kuulla (itse)kehua siitä, miten mahdottoman vaikean ja haastavan teoksen säveltäjä on onnistunut kirjoittamaan. Uusi musiikki on saattanut osaksi juuri tästäkin syystä jäädä pimentoon opintojensa alkupuolella olevien soittajien parissa. Tästä kärsii varsinkin uuden musiikin kenttä itse - se saattaa näyttäytyä huomattavasti ohuempana, yksipuolisempana ja hankalasti lähestyttävämpänä kuin mitä se todellisuudessa on.

Säveltäjän täytyy kyetä sovittamaan ideansa ja ilmaisunsa erilaisille kokoonpanoille ja erilaisiin tarpeisiin sopivaksi. Ehkä se on se opettajapuoli minussa, joka pitää sydämenasianaan uuden musiikin tarjoamista jo nuorillekin opiskelijoille… Pääsy myös uuden musiikin uskomattoman rikkaaseen maailmaan on jokaisen oikeus.

Minulla on suuri kunnia saada kuulla uuden teokseni kantaesitys IHMOn huimaavan lahjakkaiden oppilaiden ja Helsingin Juniorijousien soittamana. Tuossa joukossa on mukana monia nykyisiä ja entisiä oppilaitani. Värein on omistettu Helsingin Juniorijousille, heidän johtajalleen Jukka Rantamäelle sekä 50-vuotiaalle Itä-Helsingin Musiikkiopistolle. Onnea IHMO - annetaan musiikin ilahduttaa, elähdyttää ja tuoda hyvää ympärilleen tulevaisuudessakin!

- Markku Klami


Instrumentation

4 perc, pno, str


Category

Works for Orchestra or Large Ensemble


Premiere

May 26, 2016, Temple Rock Church, Helsinki.

Students of The East Helsinki Music Institute, The Helsinki Strings, cond. Jukka Rantamäki.


Commisioned by / dedications

Värein is dedicated to The Helsinki Strings, their conductor Jukka Rantamäki and the East Helsinki Music Institute on their 50th anniversary.

Värein was commissioned by the East Helsinki Music Institute for their 50th anniversary.


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.