Valosopessa

by Ilkka Hammo

lauluja Johanna Venhon runoihin sopraanolle ja pianolle

Songs for soprano and guitar based on Johanna Venho's poems

Empty sheet

Ilkka Hammo

Valosopessa

Music Finland

Description

Valosopessa - lauluja Johanna Venhon runoihin (2023) koostuu neljästä laulusta, jotka perustuvat Venhon runokokoelmaan Tässä on valo (2009). Kokoelman avausruno, jossa lapsi nimeltä Valo esitellään, on laulusarjan ensimmäisen laulun tekstinä. Tämä laulu Läpinäkyvä lapsi antaa tilaa kitaran ilmaville ja lennokkaille tekstuureille, joita laulaja kommentoi usein vähäsanaisesti ja harkitsevasti. Liidulla Valo piirtää on scherzotyyppinen, lyhyt pyrähdyksenomainen laulu. Leikkimielisyys ja kepeys ovat vahvasti läsnä. Kaksi jälkimmäistä laulua Reunallatanssija ja Lehdet susia suuremmat edustavat puolestaan sarjan vakavampaa puolta. Näistä teksteistä huokuu äidin väsymys ja huoli. Sointi lavenee ja musiikkiin tulee lisää painavuutta.

Johanna Venhon monitasoiset runot tarjoavat säveltäjälle runsaasti tarttumapintaa. Runojen rytmityksestä, tekstin monitasoisuudesta ja soivuudesta, laajasta tunnetilojen skaalasta sekä rikkaasta kielikuvien käytöstä on helppo inspiroitua houkuttelemaan musiikkia esiin.

Teos on Tuuli Lindebergin ja Petri Kumelan tilaus ja se on heille omistettu. Sävellystyötä on tukenut Suomen Säveltäjäin Sibelius-rahasto.


Instrumentation

sopr, guit


Category

Vocal and Choral Works


Language

Fi


Lyricist

Johanna Venho


Premiere

Tuuli Lindeberg, soprano and Petri Kumela, guitar, Korsholm Music Festival, July 29, 2023. Korsholm, Finland


Movements

1. Läpinäkyvä lapsi, 2. Liidulla Valo piirtää, 3. Reunallatanssija, 4. Lehdet susia suuremmat


Commisioned by / dedications

Dedicated to Tuuli Lindeberg and Petri Kumela


PDF for promotional use

 Download


Archive number

MF35453


+ Add information