Trasformazioni

by Jukka Koskinen

Empty sheet

Jukka Koskinen

Trasformazioni

Music Finland

Description

Aloitin teoksen Trasformazioni alun harmonisen prosessin suunnittelun kesällä 1986 Sienassa, Italiassa, mikä on oikeastaan ainoa syy teoksen italiankieliseen nimeen. Olen sävellyksessäni kiinnostunut esimerkiksi harmonioista, jotka ovat aina dissonoivia, mutta vaihtelevat tiheydeltään kromaattisista klustereista pehmeisiin harmonioihin, jotka saattavat sisältää jopa kolmisointuja tai muita tonaaliselle musiikille tyypillisiä säveljoukkoja. Soittajalle yksi suurimmista ongelmista lienee teoksen loppupuolen repetitiojakson polydynamiikka.

© Jukka Koskinen, n. 1988

Vuoden 1988 Maj Lind -pianokilpailun kappaleisiin kuulunut Trasformazioni on lyhyehkö, tutkielman kaltainen sooloteos. Koskinen aloitti sävellyksen harmonisen prosessin suunnittelun kesällä 1986 Sienassa, mikä on myös ainoa syy italiankieliseen nimeen.

Trasformazionissa Koskinen on kiinnostunut harmonioista, jotka ovat aina dissonoivia, mutta vaihtelevat tiheydeltään kromaattisista klustereista pehmeisiin harmonioihin, jotka saattavat sisältää jopa kolmisointuja tai muita tonaaliselle musiikille tyypillisiä säveljoukkoja. Kilpailukappaleeksi teos sopii mainiosti suhteellisen vaativuutensa vuoksi. Kenties suurin ongelma soittajalle lienee teoksen loppupuolen repetitiojakson polydynamiikka.

Vilkkaasti alkavan Trasformazionin rakennusaineita ovat 12-sävelasteikot, joita ei kuitenkaan käytetä sävelriveinä. Samalla kun kokonaistempo hidastuu, edellä mainitut klusterit harvenevat muistuttamaan Messiaenin pianomusiikkia.

© Osmo Tapio Räihälä, 11/1998


Instrumentation

pno


Category

Works for Solo Instrument


Premiere

Mika Lilius, Helsinki, May 23, 1988


PDF for promotional use

 Download


Archive number

MF9428


+ Add information

Score


10 pages
Special size

9.92 € 8.00 € excl. vat