Tikru: ote Nalle Puhista

by Perttu Haapanen

for mezzo-soprano and electronics, also version for mezzo-soprano and percussion (2004)

Empty sheet

Perttu Haapanen

Tikru: ote Nalle Puhista

Description

"Tikru: Otteita Nalle Puhista" ja "Manaus" ovat molemmat sävelletty avopuolisolleni Jutta Seppiselle vuosina 2001 ja 2003/2004. Molemmat on sävelletty alunperin lauluäänelle ja ääninauhalle [...].

Kaikessa tähänastisessa laulumusiikissani tekstin asettaminen ikään kuin näyttämölle on ollut ensisijainen lähtökohta; keitä ovat puhujat, mikä on tilanteen valaistus, missä näkökulmassa asiaa käsitellään. Olisi hieman harhaan johtavaa sanoa, mikäli sanoisin olevani hyvin kiinnostunut sanamaalailusta.

Oikeammin on kyse kuvitteellisen näyttämöilmaisun äänen painojen tai puheen soivien hahmojen tai esikielellisten vitaaliaffektien, toteuttamisesta musiikillisin keinoin. Tämä voi toisinaan tarkoittaa yksittäisen sanan asettamista tiettyyn valaistukseen, mutta yleensä vähintään fraasitason, usein taitteidenkin kokoisia musiikillisia kaarroksia. Se voi olla myös tekstin etenemisen pysäyttämistä, kielen pirstomista, pisteen avaamista tilaksi, mikäli musiikillis-tekstillinen tilanne sitä tarjoaa. Kyseessä on siis huomattavasti kokonaisvaltaisempi lähestyminen kuin pelkästään sanamaalailu sen triviaaleimmassa merkityksessä.

© Perttu Haapanen, 4/2004


Instrumentation

mezzo, electronics


Category

Electro-acoustic Works, Vocal and Choral Works


Language

Fi


Lyricist

A. A. Milne


Premiere

Jutta Seppinen, mezzo-soprano, Tuomo Huhdanpää, piano, Helsinki, April 20, 2004


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.