The Snake in the Rope

by Eero Hämeenniemi

Köysikäärme

Empty sheet

Eero Hämeenniemi

The Snake in the Rope

Music Finland

Description

Olen jo vuosien ajan saanut tehdä yhteistyötä Heikki Nikulan kanssa. Hänen mainio muusikkoutensa ja alati rakentava asenteensa musisoimiseen ovat tehneet minuuun suuren vaikutuksen. Siksi olen jo kauan halunnut säveltää jotain nimenomaan Heikkiä varten. The Snake in the Rope on tuon haluni ensimmäinen konkreettinen tulos.

Kappale on kaksiosainen ja se sisältää neljä laajahkoa improvisoitua sooloa bassoklarinetille. Myös orkesterin muusikot ja kapellimestari osallistuvat improvisaatioon. Teoksen kestoa ei ole helppo ennustaa; oletan kuitenkin, että tyypillisessä esityksessä kokonaissoittoaika putoaa viidentoista ja kahdenkymmenen minuutin välille.

Olemme Heikin kanssa jo pitkään olleet kiinnostuneita Intiasta ja sen vanhasta kulttuurista. Olemme myös muutama vuosi sitten matkustaneet maassa yhdessä muutamien muusikkoystävien kanssa. Sävellykseni nimi viittaakin Intiaan, ei kuitenkaan sen paremmin intialaiseen köysitemppuun kuin käärmeenlumoojiinkaan. Köysikäärme on filosofinen käsite, joka viittaa kaiken tavallisen tiedon epäluotettavuuteen; hämärässä harmiton köysikin voi näyttää pelottavalta käärmeeltä. Yleisemmin olen nimeä valitessani ajatellut sitä, miten tavallinen ja tuttu voi joskus muuttua oudoksi, fantastiseksi, uhkaavaksikin. Jokainen improvisoiva muusikko tietää varmaan mistä puhun.

Improvisaatio kuuluu mielestäni oleellisena osana jokaiseen terveeseen musiikkikulttuuriin, ja tämä sävellys liittyy vuosia jatkuneeseen projektiini, jossa koetan tarjota myös klassisen koulutuksen saaneille soittajille tilaisuuksia löytää itsestään jokaisessa kelpo soittajassa piileviä improvisatorisia valmiuksia. Heikki on kokenut jammaaja, ja hänen johdollaan kamariorkesterin muusikot saattavat innostua yllättäviin suorituksiin. Köydestä voi tulla käärme.

© Eero Hämeenniemi, 4/2000


Instrumentation

fl, ob, cl, bsn, hn, str, bcl solo


Category

Works for Soloist(s) and Orchestra


Premiere

Heikki Nikula, bass clarinet, Avanti! Chamber Orchestra, cond. Hannu Lintu, Time of Music, Viitasaari, July 8, 2000.


Commisioned by / dedications

Dedicated to Heikki Nikula.


PDF for promotional use

 Download


Archive number

MF15342


+ Add information

Score


17 pages
A3-portrait

11.00 € 10.00 € excl. vat