Syyskesän laulu (89./2008-2009)

by Mikko Heiniö

Late Summer Song

for baritone and orchestra

Empty sheet

Mikko Heiniö

Syyskesän laulu (89./2008-2009)

Fennica Gehrman

Description

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän tilaama laulusarja syntyi vuoden 2008 lopulla pianosäestyksellisenä ja sai orkestraalisen asunsa vuoden 2009 alussa, itse asiassa kesken oopperani Eerik XIV sävellysprosessia, samaan spektraaliseen harmoniaan perustuen.

Alunperin kirjoitin laulusarjan bassolle, koska juuri matalin miesääni kiehtoi herkkien ja intiimien tuntojen ilmaisijana. Mutta kun ilmeni, ettei basso profondoa ollut maassa saatavilla, transponoin kappaleen baritonin ulottuville.

Lassi Nummi on jo vuosikymmenien ajan ollut minulle — eikä vain 2. sinfoniassa (Yön ja rakkauden lauluja 1998) vaan muissakin teoksissani — lyyrikko ylitse muiden, suuri runoilija sekä siinä mitä hän sanoo että siinä miten hän sen sanoo.

Jos pitäisi yhdellä sanalla kuvata Nummen lyriikan perusasennetta, niin se sana olisi "lempeys" (minkä voi hyvin ymmärtää myös leinolaisittain: "Min verran meissä on lempeä, sen verran meissä on ijäistä…"). Itämaisen viisaan lempeydellä Nummi katsoo taakse jäävää elämää laulusarjani teksteissä.

Ryhmittelin ensin kuusi runoa kolmeksi pariksi, mutta saman tien huomasin jonkin puuttuvan muotokokonaisuudesta. Väliin löysin "Välimeren", joka taittaa koko rakenteen sekä kuvainnollisesti että kirjaimellisesti. Pyynnöstäni Nummi mietti laulusarjalle nimen: Syyskesän laulu.

Syyskesäkin on kesää, jossa soi — menneenä ja tulevana — "kevään suuri valo", kuten sanotaan laulussa "Kun saavumme tähän hetkeen". Tähän samaan tekstiin kirjoitettiin jo kymmenen vuotta aiemmin toinen sävellys. En tähän mitenkään viittaa omassa laulussani, mutta siihen liittyy lämmin ja arvokas muisto:

Täyttäessäni 50 vuotta minut jollakin tekosyyllä houkuteltiin saapumaan keskellä arkipäivää Turun tuomiokirkkoon, jossa odotti suuri yllätys: Chorus Cathedralis Aboensis lauloi ainutkertaisen syntymäpäivälahjan. Jyrki Linjama oli tätä tarkoitusta varten pyytänyt Lassi Nummea kirjoittamaan runon ja säveltänyt sen.

Miten hyvin siis sopiikaan, että Syyskesän laulunkin kantaesityksessä "saavumme tähän hetkeen" juuri Turun tuomiokirkkoon.

Mikko Heiniö 2011


Instrumentation

2222 2200 01 0, str, baryt [pic, ehn, bcl, cbsn]


Category

Vocal and Choral Works


Language

Fi


Opus no.

89b./2009


Lyricist

Lassi Nummi


Premiere

Tommi Hakala, baritone, Turku Philharmonic Orchestra, cond. Ernesto Martinez Izquierdo, Turku, 9 February 2011.


Movements

1. Suuri valo, 2. Kun saavumme tähän hetkeen, 3. Tämä on outo seutu. 4. Virran partaalla, 5. Välimeri, 6. Taivaalla kuu, 7. Syyskesä


Commisioned by / dedications

Commissioned by Turku and Kaarina Parish Union.


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.