Suoraan sanoen

by Jukka Koskinen

Straight to the Point

jousiorkesterille

Empty sheet

Jukka Koskinen

Suoraan sanoen

Music Finland

Description

Suoraan sanoen on sävelletty 17 soolojouselle, olkoonkin, että perinteinen ensiviulut–toiset viulut-asetelma on siinä käytössä. Koskinen halusi 1989–90 kirjoittaa teoksen jousiorkesterille, ja kokoonpanon laajuutta ja muotoa ehdotti hänelle Einojuhani Rautavaara.

Suoraan sanoen on erikoistapaus Koskisen tuotannossa: se on selvemmin kenttätekniikalla toteutettu sävellys kuin yksikään toinen. Avainsana on kerroksisuus, sillä orkesterille ei synny homogeenistä kenttää. Tekstuuri jakautuu yhdestä kolmeen kerrokseen. Reilut kuusi minuuttia kestävän teoksen keskivaiheen huippukohdalla kerroksisuus on tiheintä, mutta tämän jälkeen se ohenee.

Eri harmoniat ja tekstuurikerrokset vaeltavat ristikkäin. Sama toteutuu myös rytmeissä: toisessa kerroksessa aksentit tihenevät, toisessa harvenevat.

Teoksen nimi ei viittaa mihinkään ohjelmajulistukseen, vaan kuvaa eri tekstuurikerroksien kulkua. Niissä Koskinen välttelee turhia kaarroksia, eri kerrokset kulkevat päämääriinsä suoraviivaisesti ja kaavamaisesti.

© Osmo Tapio Räihälä, 11/1998


Instrumentation

9vln, 3vla, 3vlc, 2db


Category

Works for Orchestra or Large Ensemble


Premiere

Avanti! Chamber Orchestra, cond. Robert HP Platz, Helsinki, August 28, 1990


PDF for promotional use

 Download


Archive number

MF10824


+ Add information

Score


29 pages
A3-portrait

13.20 € 12.00 € excl. vat