Suomalais-suku

by Pekka Jalkanen

The Finnish Ancestry

Empty sheet

Pekka Jalkanen

Suomalais-suku

Sulasol

Description

Helvi Hämäläisen runo Suomalais-suku on etnisyyden ja ekologisuuden riemulaulu. "Suomalaiset eivät ole kenenkään sukua". Heidän äitinsä on äiti maa, järvien kivet, lähteet ja purot, linnunmunan kuoret, järvikaislat, metsien miljoonat neulaset, kävyn suomut, lumi ja kuunvalo. Luontoyhteyden lahjana heillä on hiljaista yötietoa, kykyä haltioitua ja liikkua haukkoina ja kurkina kuussa ja tähdissä, kyynä maan sisällä. Sukukansojemme syntymyyttejä mukailevassa runossa ihminen, luonto ja maailmankaikkeus ovat sulautuneet ikiaikaiseksi kokonaisuudeksi.

Sävellys muodostuu viipyilevistä kahdeksanäänisistä sointikentistä, joiden suomuina ja neulasina on joukko muutaman diatonisen sävelen muodostamia aihioita. Osa näistä on peräisin suomensukuisten kansojen musiikeista, osa on niistä johdettuja. Mukana on myös ripaus arkaaista sointimaailmaa, käreitä kurkkuääniä ja yläsäveliä.

Sävelsin Suomalais-sukua elokuussa 1993 anopin kesämökillä. Kun olin kohdassa "suomalaiset naiset ovat sinisiä vesiä, järvinaisia", vastapäiseltä rannalta kohahti. Järvestä nousi ylös alaston kaunotar, iltauinnilla ollut naapurin rouva.

© Pekka Jalkanen, 2003


Instrumentation

chx


Category

Vocal and Choral Works


Language

Fi


Lyricist

Helvi Hämäläinen


Premiere

Finnish Radio Chamber Choir, cond. Tiumo Nuoranne, Kaustinen (Finland), 30 Jan 2001.


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.