Spinozan verkko

by Osmo Tapio Räihälä

Spinoza's Web

klarinetille, käyrätorvelle ja viululle

Empty sheet

Osmo Tapio Räihälä

Spinozan verkko

Uusinta Publishing Company

Description

Spinozan verkko kiinnittyy rytmisesti äärimmäisen ankaraan järjestelmään. Se on myös ainoa sävellykseni, jonka kirjoittamisessa olen tarvinut tietokonetta avukseni suorittamaan laskelmia.

Ryhtyessäni kirjoittamaan teosta helmikuussa 1996 minulla oli voimakas halu tehdä sävellys, jonka rakenteessa ei olisi mitään sattumanvaraista. Näin laskin jokaiselle trion instrumentille kullekin eri tahtiin harvenevan ’verkon’, jonka koordinaatit ovat voimakkaita sforzato-’rouhaisuja’. Koska harvenevaa liikettä ei ole mielekästä jatkaa loputtomiin, sijoitin sävellyksen keskelle sittenkin vapaamman jakson, joka on myös musiikilliselta ilmeeltään erilainen kuin alku ja loppu. Tämän jakson päätin palauttamalla rouhaisujen verkon, nyt tihenevässä rytmissä.

Spinozan verkko on ’tunteettominta’ musiikkiani ja etenkin alussa ja lopussa eräänlaista musiikillista pointillismia. Teoksen nimi tulee mielifilosofini Baruch Spinozan kuvauksesta, jonka mukaan maailmankaikkeus on geometrinen verkko, jossa jokainen osa vaikuttaa jokaiseen osaan. Hieman sama tunne minulle tuli tästä sävellyksestä sen valmistuttua.

© Osmo Tapio Räihälä, 9/1998


Instrumentation

cl, hn, vln


Category

Chamber Works


Premiere

Kimmo Leppälä, clarinet, Reeta Rossi, horn, Maija Kontunen, violin, Helsinki, September 20, 1996.


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.