Sonata da chiesa

by Jyrki Linjama

per pianoforte

Empty sheet

Jyrki Linjama

Sonata da chiesa

Fennica Gehrman

Description

Jyrki Linjama: Sonata da chiesa pianolle

sävelletty 2010, Carinthischer Sommer -festivaalin tilaus, ke. Juho Pohjonen, Ossiachin luostarikirkko 13.7.2010

osat:

I Atmen (hengitys): Miserere (andante con moto)

II Glocken (kellot): alleluia (andante tranquillo)

III Licht (valo): Veni Creator Spiritus (allegro vivace)

IV Tenebrae (hämäryys): Es sungen drei Engel (ruhig schwingend, rauhallisesti keinuen)

Sävellyksen nimi, ”kirkkosonaatti”, viittaa barokin ajan käsitepariin, jossa syvällisemmän ja ankaramman sonata da chiesan vastapuolena oli kevyempi ja tanssillisempi ”kamarisonaatti”. Kirkkosonaatti-lajin valinta johtui monesta syystä. Teos kantaesittiin vanhassa romaanisessa kirkossa Itävallassa, osana Kärntenin Kesä -festivaalia. Sävelsin sonaattini keväällä 2010, saatuani valmiiksi samalla festivaalilla esitetyn kirkko-oopperani Die Geburt des Täufers (Johannes Kastajan syntymä).

Kirkkosonaatin suhde kirkko-oopperaan on kahdensuuntainen. Toisaalta halusin etäisyyttä, yli vuoden kestäneen intensiivisen musiikkiteatteriprojektin jälkeen. Sen vuoksi abstraktimpi klaverismi tarjosi virkistävää vaihtelua: mitään oopperaparafraasia en halunnut kirjoittaa. Toisaalta: muutamat keskiaikaiset melodiat ovat oopperassa tärkeitä, ja ne heijastuvat uudella tavalla sonaattiin, eli jonkinlainen oopperan satelliitti sonaatti toki on.

Tätä yhteistä materaalia on 1. osassa psalmilaulukaava, 2. osassa gregoriaaninen halleluja-melodia, 3. osassa meidänkin virsikirjastamme tuttu ”Oi Pyhä Henki, Herramme”, sekä 4. osassa saksalainen laulu, jota usein lauletaan suomeksi ”Ken kuullut on laulua enkelien”. Materiaali voi toimia joko välittömästi tunnistettavana musiikin pinnalla, tai epäsuorana taustarakenteena, tai näiden välimaastossa.

Matka pimeydestä ja puhdistautumisesta valoon ja yhdistymiseen on sonaatin punainen lanka (kuten myös oopperan), ja tällä on tietenkin paljon tekemistä messun, kristillisen liturgian kanssa. Vanhastaan ollut sakraalimusiikin ydintehtävä on ollut perimmäisten kysymysten artikuloiminen.

Viimeisen osan nimi, tenebrae, viitta luostarien yöpalveluksen loppuun, jossa kynttilät yksi kerrallaan sammutetaan: matkan lopuksi musiikki pelkistyy ja sulkeutuu hämärään.

Jyrki Linjama


Instrumentation

pno


Category

Works for Solo Instrument


Premiere

Juho Pohjonen, Ossiach, Austria, 13 June 2010.


Movements

1. miserere 2. alleluia 3. Licht 4. tenebrae


Commisioned by / dedications

Commissioned by Carinthischer Sommer.


PDF for promotional use

 Download


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.