Sinfonietta for String Orchestra Op. 66i

by Paavo Heininen

Empty sheet

Paavo Heininen

Sinfonietta for String Orchestra Op. 66i

Fennica Gehrman

Description

Sinfonietta on Lapin Kamariorkesterin tilausteos, kaksikymmenminuuttinen sävellys pienelle jousikokoonpanolle syksyltä 2000. Neljä osaa, klassiset neljä osatyyppiä:

Sonata: Allegro con fuoco, Scherzo: Vivace, Elegia: Molto moderato, Ricercata: Allegro con brio. Sinfonietta? Siis lyhyt vastaus kysymykseen, mitä on sinfonisuus meidän aikanamme? (Meidän aikanamme? minun aikanihan on jo ehtinyt olla tuota ja sitä ja tätä useampia kierroksia kuin useimpien kuulijoiden ja lukijoiden - ei siis ole aivan itsestään selvää, sävellänkö 90-lukulaisena vai 70-lukulaisena, vai kolmannen vuosituhannen säveltäjänä, vai 50-lukulaisena, mikä tietenkin aina pysyy kotivuosikymmenenäni.) Ei aivan, vaan sinfonian malleja viime vuosiltani ovat pikemminkin Viulukonsertto ja kamariorkesteriteos Murasaki [in Casa Ando], sekä tietysti tuleva 5. sinfonia. Sillä Sinfoniettan tarina alkaa aivan toisin, ja kauan sitten.

Uuden oopperatalon valmistuttua ja orkesterisalin osoittauduttua hyväksi äänityssaliksi Kansallisoopperan orkesteri teki siellä levyn nimeltä "Tanssiin kutsu", pääsisältönään valsseja. Tästä keskusteltaessa Ulf Söderblom heitti kysymyksen, onko muita suomalaisia orkesterivalsseja Sibeliuksen jälkeen kuin Kesäilta ja Klamin Opernredoute. Vastauksena tähän haasteeseen syntyi (aluksi jousiorkesterille) yksi valssi. Ja pian toinen, ja vielä ja vielä valsseja, ja muita tansseja, ja muita balettikohtauksia. En muista, missä vaiheessa ja mitä kautta idea ensin tuli mieleeni tehdä baletti pelkistä valsseista, aiheena ainoa oikea balettiaihe: itse tanssiminen, koominen tarina hitaasta oppimisesta.

Näyttämöteos on pelkkä kuvitelma, mutta op. 66 käsittää kymmenisen sikermää musiikkia (a-k). Lapin Kamariorkesteria kiitän siitä, että sikermät saavat jatkaa toteutumistaan vuoron perään eri Suomen paikkakunilla eri orkesterien toimesta. Op. 66c:n kantaesityksen jälkeen muuan kriitikko uumoili jotain sen 'sinfonisuudesta'. Silloin oli kuitenkin kysymyksessä yksinkertaisesti kolme valssia.

Op. 66i on käänteisidea: teos, jonka osat nimittävät itseään sonatiksi, scherzoksi, elegiaksi ja ricercariksi (jotka siis tyypillisesti voivat olla sinfonian osat) mutta todellisuudessa ovat kaikki valsseja. Kumpi siis oikea, nimi vai 'todellisuus'? vai vuorottelevatko ne? Molemmat oikein ja yhtä aikaa: muodoltaan teemoineen ja kehittelyineen avoimesti (klassistisen) sinfonian osia, mutta rytmiltään valsseja. Tällä kertaa kuitenkin eri alalajien: valse noble, valse capriccioso, valse triste, valse brillante.

© Paavo Heininen, 3/2001

Chamber Orchestra of Lapland

text to the premiere of the work


Instrumentation

str


Category

Works for Orchestra or Large Ensemble


Opus no.

op. 66i


Premiere

Chamber Orchestra of Lapland, cond. John Storgårds, Rovaniemi, 27 March 2001.


Movements

1. Sonata, 2. Scherzo, 3. Elegia, 4. Ricercare


Commisioned by / dedications

Commissioned by the The Chamber Orchestra of Lapland.


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.