Selene

by Erkki Salmenhaara

song cycle

Empty sheet

Erkki Salmenhaara

Selene

Fennica Gehrman

Description

Vuonna 1977 valmistunut laulusarja Selene, neljä lyyrillistä laulua Pentti Saarikosken runoihin, kattaa niin tekstin kuin musiikinkin osalta melko pitkän aikavälin.

Sarjan toinen ja neljäs runo, Kukitan hänet ja Selene, ovat peräisin Saarikosken kokoelmasta Toisia runoja (1958). Runo Nukke, joka muodostaa ensimmäisen laulun tekstin, ilmestyi kokoelmassa Maailmasta (1961). Lyhyt, aforistinen tunnelmakuva Ennen kuin lähden on peräisin kokoelmasta Laulu laululta pois (1966).

Nukkea olin suunnitellut säveltää jo joskus 60-luvun alkuvuosina, ja nyt yli kymmenen vuotta myöhemmin valmistuneen laulun ensimmäinen melodinen aihe on peräisin noilta ajoilta. Laulu Ennen kuin lähden on puolestaan sävelletty 70-luvun alussa, jolloin suunnittelin jatkoa Syyskuu Romaniassa -sarjaan. Jonkin verran laulua on kuitenkin nyt uudelleenmuokattu.

Laulun Kukitan hänet aaltoileva murtosointukuvio mielessäni assosioituu toisaalta mereen, toisaalta tähtiin, erityisesti säkeeseen ”Tähdet valuvat sormien lomitse”.

Ensimmäisen laulun erikoinen sointuyhdistelmä, gis-pohjainen vähennetty septimisointu, jota seuraa f-molli-sointu, kuvastaa ”maailman läpinäkyvyyttä” – ikään kuin vanha rikkinäinen peili, jota kääntäessään yht’äkkiä näkeekin sen läpi. Yksinkertaiset, mutta hieman vääristyneet asteikkokulut heijastavat myös runon yksinkertaista, mutta surrealistisesti sävyttyvää toteamusta: ”Tyttö ajattelee uimaan menoa. Se kävelee veteen, nostaa jalat pohjasta ja rupeaa uimaan.”

Nimilaulun Selenen itsepintaisena helkkyvä säestyskuvio assosioituu mielessäni johonkin muinaiseen rituaalisoittimeen ja pyrkii luomaan lauluun legendanomaista ilmapiiriä.

© Erkki Salmenhaara, 1977

(lyhennelmä radioesitelmästä 25.10.1978)


Instrumentation

voc, pno


Category

Vocal and Choral Works


Language

Fi


Lyricist

Saarikoski Pentti (san.)


Premiere

Publisher: Fennica Gehrman.


Movements

I NukkeII Kukitan hänetIII Ennen kuin lähdenIV Selene


Commisioned by / dedications

Commissioned by the Finnish Broadcasting Company.


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.