Seitsemän miniatyyriä (Variaatioita orkesterille)

by Tommi Kärkkäinen

Seven Miniatures (Variations for Orchestra)

Empty sheet

Tommi Kärkkäinen

Seitsemän miniatyyriä (Variaatioita orkesterille)

Fennica Gehrman

Description

Orkesteriteos Seitsemän miniatyyriä syntyi vuonna 1996 ja Kärkkäinen osallistui sillä keväällä 1997 Kuopion valtakunnalliseen sävellyskilpailuun, jossa se sijoittui toiseksi. Seitsemän miniatyyriä kohosi kuitenkin pian säveltäjän tähänastiseksi menestysteokseksi, sillä vuoden 1998 Unescon rostrumissa se saavutti ensimmäisen sijan alle 30-vuotiaiden säveltäjien kategoriassa.

Seitsemän miniatyyriä on myös ensimmäinen sävellys, jonka Kärkkäinen teki täysin itsenäisesti, ”salaa” opettajaltaan Paavo Heiniseltä. Joskus Kärkkäinen tekee sävellystyönsä intensiivisellä tempolla, kaiken muun ulkopuolelleen sulkien. Niin tämäkin vajaan yhdeksän minuutin mittainen orkesteriteos syntyi viikossa; se oli säveltäjän mukaan kuin tulppa, joka piti kirjoittaa pois tieltä.

Seitsemän miniatyyriä on variaatiosarja, jossa muuntelujen kohteena ei ole melodis-harmonista tematiikkaa, vaan muuntelussa keskitytään eri soitinsektioiden käytöllä ja keskinäisellä sulauttamisella syntyviin sointiväreihin. Silti teoksen dramaturgia toimii itsenäisesti: alun misterioso-tunnelmien ja terävien vaskirepliikkien jälkeen siirrytään hitaaseen vaiheeseen, jossa ensiviulun soolo nousee merkittävään osaan. Loppua kohden jännite taas kasvaa ja purkautuu ennen kuin hiipuu pois kuulaassa tunnelmassa.

© Osmo Tapio Räihälä, 1/1999


Instrumentation

2222/4220/12, strings (minimum: 8-6-4-4-4)


Category

Works for Orchestra or Large Ensemble


Prizes 2nd prize in a composition competition in Kuopio 1997 Winner of the International Rostrum of Young Composers 1998
Premiere Fp: Kuopio City Orchestra, cond. Atso Almila, 20 May 1997.
Movements

8'47''


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.