Rautasade

by Osmo Tapio Räihälä

Iron Rain, Järnregnet, Järnregnet / Iron Rain

Empty sheet

Osmo Tapio Räihälä

Rautasade

Sikorski

Description

Musiikki on minulle visuaalinen taide. Ajatus on sinänsä absurdi: yleensä kuvataideteoksen voi hahmottaa yhdellä silmäyksellä, vaikka itse teos vaatisikin tarkempaa katsomista avautuakseen, kun taas musiikki ”tapahtuu” ajassa; se keriytyy auki vähitellen, samaan tapaan kuin näytelmä tai elokuva. Musiikkia ei voi hahmottaa yhdellä silmäyksellä – vai pitäisikö sanoa korvauksella.

Musiikin tekee minulle kuvataiteeksi se, että ”näen” musiikin tapahtumat, ne muodostavat mielessäni voimakkaita kuvia ja värejä. Soinnit ovat minulle muotoja: säännöllisiä, epäsäännöllisiä, linjoja, kulkuja, perspektiivejä, pisteitä, läiskiä, valoja, varjoja.

Millaisia kuvia musiikistani sitten muodostuu? Ainakaan Rautasateessa ei ole kyse näköis-, vaan abstraktista taiteesta. Jos analogiaa kuvataiteisiin hakisi tunnetuista maalareista, olisi musiikkini lähempänä Vassily Kandinskya kuin Jackson Pollockia. Piet Mondriania ei näy missään!

Vaikka teoksen nimen pitää myös ”soida” mielessäni, ennen kuin voin kelpuuttaa sen, ei nimen tarvitse kertoa, mitä teoksessa ”tapahtuu”. Tämäkin on tuttu ilmiö visuaalisissa taiteissa. Siksi Rautasateen nimeä ei pidä ottaa kirjaimellisesti: tämä musiikki ei pyri kuvailemaan rautasadetta. Eihän nimien Osmo ja Tapiokaan ole tarkoitus kuvata sitä, millainen olen.

Rautasade on soiva kuva, jonka sisältöä en yritä määritellä sanoilla – musiikki ja kirjoitettu kieli eivät perustu samaan merkitysjärjestelmään. Musiikki vetoaa korkeampiin (tai primitiivisempiin!) tunteisiin kuin sanat, siksi kuulija luo omat merkityksensä itse. Todennäköisesti sinun mielessäsi, rakas kuulijani, Rautasade muodostaa aivan erilaisen kuvan kuin minun – eikä sillä ole väliä. Tärkeää on vain kuunnella tätä kuvaa avoimin tuntein.

© Osmo Tapio Räihälä (2008)


Instrumentation

4333 4331 13 1, cel, str


Category

Works for Orchestra or Large Ensemble


Premiere

(scheduled): Finnish Radio Symphony Orchestra, cond. Dmitri Slobodeniouk, Helsinki, October 15, 2008.


Commisioned by / dedications

Commissioned by the Finnish Radio Symphony Orchestra / YLE.


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.