Rakkauden rieha

by Kari Rydman

Näyttämöllinen kansanrunokantaatti

Empty sheet

Kari Rydman

Rakkauden rieha

Edition Tilli

Description

Kansanrunokantaatti nais- ja mieskuoroille solisteineen perustuu Kansanrunousarkiston toisinnoille, jotka on järjestetty etenevän tarinan muotoon. Sen voi myös esittää näyttämöllisesti olosuhteiden niin salliessa.

Kertomus alkaa varovan rehvakkaasta tutustumisesta ja muka-torjunnasta, ja etenee sitten erilaisten vaiheitten kautta täydelliseen antaumukseen, rakkauden varsinaiseen päämäärään. Laulujen väliin syntyy rajuja ja joskus julmiakin vastakohtaisuuksia. Miehet esimerkiksi esittävät karkean pilkkalaulun tytöstä, jolle ”on käynyt vahinko”, kun taas naiset laulavat samasta aiheesta sydäntäsärkevän kauniisti. Loppua kohden miesten osuus herkistyy, kun taasnaiset muuttuvat määrätietoisemmiksi. Tätähän myös kansantekstit viestittävät: naisen onlopultakin otettava vastuu uudesta elämästä...

Tekstit ovat konstailemattoman suorasukaisia, joskus jopa roiseja. Toisaalta niissä on myös nasevaa ja runokuviltaan vahvaa herkkyyttä. Kansanrunouden perinteen tapaan ne välittävät tämän ikuisen aihepiirin eri vaiheet realistisesti ja koskettavasti. Neljässä laulussa olen käyttänyt olemassa olevia laulusävelmiä, loput 17 olen säveltänyt perinteitä kunnioittavassa hengessä.

Mahdolliseen näyttämölliseen esitykseen riittänevät vihjeelliset kulissit, joissa maaseudun perinteet seurailevat tekstien ruraaleja kielikuvia. Loppu on kiinni esittäjien teatterillisista taidoista.

Kari Rydman


Instrumentation

chx, pno


Category

Vocal and Choral Works


Language

Fi


Opus no.

op. 78


Movements

1. Rakkaus rinnassa raksuttaa SATB 2. Minkähän laisia tässä kylässä SATB 3. Älkää te luulko tän kylän likat SATB + Piano 4. Tän kylän likkojen muoto TTBB + Piano + Klarinetti tai Viulu 5. Tämän kylän pojat on kuin… SSAA + Piano 6. Kun tulis lauvantai-ehtoo TTBB 7. Kun sinä heilani meille tulet SSA + Viulu 8. Seittemän ämmää seinän takana SATB 9. Yhden kerran, tunnin verran Yksiääninen kuoro 10. Tän kylän ämmät, kletsuhännät Sopraano Soolo + Piano 11. Tän kylän ämmille tarttis panna TTBB + Piano 12. Aukaise tyttö sun aittasi ovi TTBB 13. Minä se olen se pikkanen likka SSAA + Piano 14. Likka se lauloi lauantaina TTBB 15. Ja niin on käynyt ja näin on käynyt SS + Piano 16. Mul on heila tässä kylässä TTBB 17. Rakkauden ikävä on sangen paha tauti SSAA + Piano 18. Kai mua luullaan iloiseksi TTBB 19. Jos sinä kultani eron teet Sopraano Soolo + Piano 20. Heilani on kuin helluntai TTBB 21. Kuules kuinka laulan sulle SATB + Piano


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.