Puuttuva lapsi

by Pertti Jalava

The Missing Child - Symphony no 1

Symphony No. 1

Empty sheet

Pertti Jalava

Puuttuva lapsi

Music Finland

Description

"Puuttuva lapsi" (sinfonia nro 1; 1994-1995) on ensimmäinen orkesteriteokseni. 1993 sävelsin Suomen Musiikkiteatteri ry:n puolivuotisen kurssin lopputyönä musiikkinäytelman "Paratiisi" Vuokko Tolosen tekstiin viidelle solistille, kuorolle ja viidelletoista muusikolle. Näytelmä esitettiin kiertueellamme Virroilla, Turussa, Tampereella ja Helsingissä. Kesällä 1994 orkestroin alkusoiton vain kokeilumielessä, mutta rohkaistuin kokeilusta niin, että aloin pari kuukautta myöhemmin suunnitella laajempaa kokonaisuutta, joka pohjautuisi muutamiin poimintoihin "Paratiisista". Noihin aikoihin syntyi myös päätös omistaa teos kaikille lapsettomiksi jääneille pariskunnille ja antaa sille nimeksi "Puuttuva lapsi".

Teos ei varsinaisesti ole ohjelmallinen, vaikkakin jonkinlaista juonikaarta siihen mielessäni liittyykin. Allegretto-osan konemainen syke, jossa teoksen perusaihe on tiivistyneenä paljaimmilleen, voisi kuvastaa ympäristön painetta nuorta paria kohtaan, suvun jatkamiseen ja 'normaalin' perhe-elämän elämiseen (samanlaisuuden vaatimus). Atonaalinen ja hapuileva jousien kontrapunktinen jakso: (onko jotakin vialla?). Yltiöpäinen marssi: (aggressiivinen vastareaktio). Adagio-osa: (parisuhde ja rakkaus kuitenkin kestää). Sarkastinen Allegro con brio: (ravaamista erilaisissa testeissä ja hoidoissa). Andante sostenuto -osan groteskin valssin hajoaminen: (luopuminen ja faktojen hyväksyminen).

Teoksen kantaesitti Turun kaupunginorkesteri Pertti Pekkasen johdolla 17.9.1995. Lahden kaupunginorkesteri esitti teoksen Osmo Vänskän johdolla 21.1.1999.

© Pertti Jalava, 1999


Instrumentation

2222 4231 13 0, str


Category

Works for Orchestra or Large Ensemble


Premiere

Turku Philharmonic Orchestra, cond. Pertti Pekkanen, September 17, 1995.


PDF for promotional use

 Download


Archive number

MF14883


+ Add information