Prima intenzione

by Kari Tikka

Luovuuden esiin purkautuminen nykyajassa

Pieni kantaatti baritonille (Pekka), kuorolle ja jousille

Empty sheet

Kari Tikka

Prima intenzione

Music Finland

Description

Perinteinen italialainen sävellyksen opetus korosti spontaaniutta, nopeutta, tarttumista ensimmäiseen ajatukseen, luottamista sen kantavuuteen ja kestävyyteen. Gioacchino Rossini (1792 - 1868) ja Gaetano Donizetti (1797 - 1848) kymmenine oopperoineen edustavat ehkä parhaiten tätä nopean säveltämisen prima intenzione-tyyliä. Kokonaisen oopperan säveltämiseen meni korkeintaan kuukausi tai pari.

Inspiraatio, intuitio, ahaa-elämys, prima intenzione, improvisaatio, nyt-hetki, heureka – spontaanilla luovuuden kipinällä on monta nimeä! Tätä luovuuden valovoimaista esiin purkautumista ovat tummat, ahdistavatkin henkiset pilvet saattaneet olla valmistamassa. Tämä lähelle tuleva aihe on myös nykyajan säveltäjälle konkreettisen tutkimisen arvoinen.

Pieni kantaattini käy läpi, nopein vedoin, merkittävän tehtävän edessä olevan Pekan luomisprosessia. Voimattomaksi itsensä, onnistumista ja nopeaa tulosta vaativan ajan edessä, tunteva mies päättää luopua koko projektista, mutta sitä ennen hän kerkiää haukkua ”ymmärtämättömät”, ”pinnalliset” ihmiset, joiden kanssa oli sovittu tehtävästä. Pekka tyrmätään vähintäänkin henkisesti, hän palaa siipi maassa työpöytänsä ääreen. Tehtävän deadline lähestyy, paine kasvaa sietämättömäksi. Onneksi itseluottamuksensa menettäneellä on rohkaisevia ystäviä: ”Tartu tehtävääsi juuri tuollaisena, heikkona ja voimattomana.” Koittaako nyt onnellinen prima intenzione-hetki vai onko koko prosessi ankeasta alustaan saakka ollut kuitenkin yhtä ja samaa luovuuden esiin purkautumista?

Rakkaus työhön löytyy jälleen - yksin armosta.


Instrumentation

baryt solo, chx, str


Category

Vocal and Choral Works


Language

Fi


Lyricist

Kari Tikka


Movements

1. Nykyaika, 2. Pekan ahdistus tehtävän edessä, 3. Pakomatka, 4. Kotiinpaluu, kasvava tuska, 5. Deadline, ystävien kannustus, 6. Armon hetki


PDF for promotional use

 Download


Archive number

MF32917


+ Add information