Pisces - Mime

by Leevi Räsänen

Concerto for guitar and chamber orchestra

Empty sheet

Leevi Räsänen

Pisces - Mime

Music Finland

Description

Läpi ihmiskunnan historian olemme kehittäneet erilaisia tapoja jäsentää ja järjestää todellisuuttamme – uskontoja, tiedettä, astrologiaa, perinteitä ja rituaaleja. Astraaliset ajanjaksot ovat olleet yksi tapa nimetä ja suhtautua hyvin pitkiin ajanjaksoihin, sillä jokainen eläinradan jakso kestää yli 2000 vuotta. Monien tunnettujen astrologien mukaan elämme nyt Kalojen aikaa – The Age of Pisces. Kalojen merkkiä määrittävät vastavoimat, joka näkyy jo horoskoopin symbolista: toinen kaloista on vatsa kohti taivasta, ja edustaa kuolemaa, toinen taas ui eteenpäin ja edustaa elämää ja tulevaisuutta.


Säveltäessäni teosta aloin pohtimaan uskontojen ja rituaalien merkitystä nykypäivässä ja huomasin, että ajattelutapani taiteen merkityksestä on monessa mielessä samankaltainen kuin uskontojen tarjoamat ajattelutavat. Erilaiset katsomukset eivät tarjoa valmiita vastauksia, vaan ne muotoutuvat kertomuksista ja näkyvät rituaaleina, joiden merkitys ei kontekstia tuntematta aukene ulkopuolisille. Pisces – Mime -kitarakonsertto esittää kalojen aikaan linkittyvän rituaaliverkoston, jossa paperi – merkitysten kuljettaja – ja sen tuhoaminen toimivat symbolina. Teos pohtii dystooppista nykypäiväämme ja siinä ilmeneviä vastavoimia suurilla siveltimillä maalaten. Se johdattaa kuulijansa säveltäjän äänihistoriaan, jossa kuuluvat minulle tärkeät taidemusiikin tekijät ja oman musiikillisen polkuni alku, eli leikki esineiden kanssa ja loputon mielenkiinto äänen toistamiseen ja sen erilaisten ilmiasujen tutkimiseen.

Teos on omistettu sen tilaajalle, hyvälle ystävälleni Teuvo Taimiojalle ja viimekesäisen työskentelyviikkomme aikana poismenneen, rakkaan Mausu-kissan muistolle.


Instrumentation

fl+pic, cl, hn, trp, 2vln, vla, vlc, db, guit solo


Category

Chamber Works


Premiere

Kitara Nova Festival, 24.9.2023 at 17:00, Hietsun Paviljonki, Helsinki. Teuvo Taimioja, guitar, Helsinki Chamber Orchestra, Elisar Riddelin, conductor.


Movements

I. Opposite forces, II. The Age of Pisces, III. Mime


Commisioned by / dedications

Commissioned by and dedicated to Teuvo Taimioja and to the memory of Mausu-cat


PDF for promotional use

 Download


Archive number

MF35317


+ Add information