Pinnan alla

by Riikka Talvitie

for mixed choir, trumpet and horn

Empty sheet

Riikka Talvitie

Pinnan alla

Sulasol

Description

Millainen on suhteesi Itämereen?

Itämeri on hyvä osoitus siitä, miten ihminen kykenee sulkemaan silmänsä tosiasioilta. Se, että joudumme miettimään, voiko meressä uida, on todella raadollista.

Miten luonnehtisit "Pinnan alla" -teostasi?

Teoksessa Pinnan alla kuvainnollisesti liikutaan veden alla ja yllä. Vedenalainen maailma koostuu kuoron resitoivista asiateksteistä ja näihin kietoutuvista vaskipuhaltimien melodialinjoista. Veden pinnalla, hiekkarannalla, sen sijaan riidellään ääneen rytmisesti inttäen. Kirjoitin tekstin itse, sillä halusin lähestyä tekemisessäni arkipäivää ja sitä ilmaisua, jota päivittäin käytämme. Itämeren tilaa ei ole kaunisteltu, eikä merta muistella kaiholla.

Miten kuvailisit itseäsi säveltäjänä?

Omaa säveltäjyyttään on vaikea arvioida, mutta toivoisin, että musiikistani kuultaisi kepeys ja elämänilo, jopa sarkasmi. En näet ole synkkyyteen taipuvainen.

Tunnen itseni kotoisaksi suomalaisen runouden, kirjallisuuden ja teatterin parissa, ja siksi olenkin käyttänyt paljon tekstiä sävellyksissäni. Toinen elämänkumppanini on matematiikka, mitä onneksi voi hyödyntää elektronimusiikkia säveltäessä.

Yritän intohimoisesti, ja toisinaan epätoivoisesti, löytää säveltäjälle paikkaa täällä nykymaailmassa. Kuukausitolkulla yksin nyhertävä taiteilija jää helposti unohduksiin, mistä syystä olen tarkoituksella laajentanut omaa toimenkuvaani. Toimin monissa luottamustehtävissä ja musiikkipedagogian parissa, sekä teen mielelläni toimittajan töitä. Tällä hetkellä mietin, voisiko säveltäjä tehdä kuvan?


Instrumentation

chx, trp, hn


Category

Vocal and Choral Works


Lyricist

Riikka Talvitie


Premiere

Akateeminen laulu, conductor Ruut Kiiski. Helsinki, November 2013


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.