Pikavuaro Turkku (75./2002)

by Mikko Heiniö

Turku Express

sekakuorolle

Empty sheet

Mikko Heiniö

Pikavuaro Turkku (75./2002)

Fennica Gehrman

Description

Oli onnellinen sattuma, että sen jälkeen kun TYY:n kuoro oli tilannut minulta teoksen, tutustuin Heli Laaksoseen ja hänen luonaismurteella kirjoittamiinsa runoihin. Tämä tapahtui tilaisuudessa, jossa SARVin Turun osasto luovutti meille kritiikin punnukset. Minua kiehtoi paradoksaalinen tehtävä: säveltää ei vain staccatovoittoista vaan myös pitkälinjaista vokaalimusiikkia lähtökohtana kieli, joka luonteeltaan on todellakin "säkättävää" (kuten runoilija itse sanoo). Tarkoituksena oli alunperin tehdä vain yksi kappale, mutta hyvin pian ilmeni, että tämä aineisto ansaitsi laajemman ja dramaattisesti monipuolisemman kokonaisuuden. Tuloksena oli viisiosainen sarja, jossa tempot ja tunnelmat vaihtelevat.

Koska en toiselta minältäni ole journalisti vaan tutkija, voin paljastaa lähteeni. Musiikin kudoksiin on kätketty enemmän tai vähemmän ilmeisiä, lyhyitä sitaatteja, jotka tavalla tai toisella assosioituivat tekstistä, esim. sen maisemallisesta, maakunnallisesta ja kansallisesta kuvastosta - tai vaikkapa ylioppilaskuorojen perinteikkäistä juomalauluista. Vaikka Kesäpäivä Kangasalla on olennainen osa omaa vuotuista maisemaani, tämänkin sitaatin kirvoitti esiin Heli Laaksosen runoilijaminä, joka jossain pääkaupunkiseudulla kiipeilee ylimmille oksille tähyilläkseen Turkuun. Turun wagneriaaneilta pyydän anteeksi, että rohkenen verrata Aurajokea Reiniin (mutta tuskin niiden tosiasiallisessa värissä suurta eroa on). Viitteissä mainittua Stadi-bluesia en ole vielä ehtinyt säveltää, mikä ei kuitenkaan estänyt siteeraamasta sitä.

Heli Laaksosen runojen elämän maku ei lepää vain murteen varassa. Itseironisen huumorin alta näkyy myös kipeätä kaipuuta kotiin ja rauhaan, pois oravanpyörästä - eräänlaista mielen ekologiaa. Kokoamani sarja päättyykin elegisesti runoon, joka kuvaa loppuunpalamista. Juuri ennen kuin ryhdyin säveltämään tätä teosta, kuoli yllättäen Teoston toimitusjohtaja Jaakko Fredman, jonka kanssa - organisaation varapuheenjohtajana - olin pitkään saanut työskennellä. Jaakko Fredman oli lähtöisin Turusta, jonne hänellä oli tarkoitus asettua eläkkeelle päästyään. Olen omistanut sävellykseni hänen muistolleen.

© Mikko Heiniö 2002


Instrumentation

chx [SATB]


Category

Vocal and Choral Works


Language

Fi


Opus no.

75./2001


Premiere

Turku University Student Choir (TYY), cond. Tapani Saarinen, Turku, 10 May 2002.


Movements

1. Aurink kunnas, 2. Stari, 3. Kaukka kaunis, 4. Kiittämättömi, 5. Lehm ja koiv


Commisioned by / dedications

Commissioned by the Turku University Student Choir (TYY). Dedicated to the memory of Jaakko Fredman.


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.