Petite symphonie joyeuse

by Paavo Heininen

Symphony No. 2

Empty sheet

Paavo Heininen

Petite symphonie joyeuse

Music Finland

Description

Petite symphonie joyeuse on sävelletty viime talven aikana New Yorkissa; partituuri valmistui maaliskuun 17. päivinä. Teoksen kansilehdellä on kuitenkin merkintä: ’d’après des vieux cahiers’ – musiikki on osittain seitsemän vuoden ikäistä.

Ensimmäinen osa on sonaattimuotoinen. Pääteemaan sisältyy neljä eri elementtiä, jotka kaikki esiintyvät idullaan parissa ensi tahdissa: kaksi melodista, yksi rytmillinen ja yksi harmoninen motiivi. Toisella teemalla on pääasiassa melodinen tehtävä, mutta sen vasta-aihe valmistelee myöhempää rytmiikkaa ja saa myös soinnullista merkitystä. Kehittely yhdistää molemmat teemat sekä melodisella että harmonisella tasolla. Läpi koko jakson esiintyy alun rytmiaihe eri muodoissa. Kertaus johtaa II teeman intervalleiltaan laajennettuun muunnokseen; vielä seuraa lyhyehkö coda.

Scherzo rakentuu kuuden tahdin mittaiselle sointuaiheelle. Melodisia hahmoja on kaksi, triossa ne esiintyvät erirytmisinä muunnoksina yhtä aikaa. Koko osaa sitoo tahtilajivaihdosten suljettu kehä.

Hidas osa käsittelee niin ikään kahta teemaa ja huipentuu ensimmäiseen muunnokseen. Kertauksen karaktäärit noudattavat esittelyä, mutta materiaali esiintyy päinvastaisessa järjestyksessä – jo kahdessa edellisessä osassa käytetty periaate.

Finaalin soinnutuksessa on yhdistetty ensimmäisen ja toisen osan harmoniset aiheet; kolmatta osaa edustaa lyhyt muistuma sen huippukohdasta. Allegron kolmesta teemasta kaksi on läheistä sukua toisilleen, kolmas on – jo aikaisemmin valmisteltu – johdannainen osan soinnullisesta rakenteesta. Tämän materiaalin adagio-muunnelman jälkeen seuraa kertaus. Teoksen päättää coda, joka uudella tavalla yhdistää ensimmäisen ja viimeisen osan aineksia.

© Paavo Heininen, 1962

(ohjelmakommentti teoksen kantaesitykseen)


Instrumentation

2232 4220 13 1, cel, pno, str [pic, ehn, bcl+asax.]


Category

Works for Orchestra or Large Ensemble


Opus no.

9


Premiere

Helsinki Philharmonic Orchestra, cond. Ulf Söderblom, Helsinki, 7 December 1962


Movements

I Allegro molto, II Allegretto, III Andante, IV Allegro


Commisioned by / dedications

{}


PDF for promotional use

 Download


Archive number

MF658


+ Add information

Score


125 pages
A3-portrait

39.60 € 36.00 € excl. vat