Ötökkäooppera

by Harri Wessman

Insect Opera

kaksinäytöksinen kamariooppera, Heinäsirkat ja muurahaiset (Grasshoppers and Ants), chamber opera in 2 acts

Empty sheet

Harri Wessman

Ötökkäooppera

Music Finland

Description

Siitä on jo ehtinyt kulua joitakin vuosia, kun istuimme Risto Hirvosen ja Lauri Mannermaan kanssa Fazerin Fredrikinkatu 61:n kahvilassa ja keksimme, että tulevassa lastenoopperassamme yhdistettäisiin Orfeus-myytti ja Aisopoksen faabeli heinäsirkasta ja muurahaisesta. Orfeus-myyttiä kopeloitaisiin vaihtamalla sukupuolirooleja niin, että kuoleman valtakuntaan – tässä tapauksessa muurahaiskekoon – ei joutuisikaan Euridike (Eeva), vaan Orfeus (Olli).

Lauri Mannermaan ja Pekka Turkan värikäs libretto valmistui vuonna 1997. Tuon vuoden kesällä tutustuin myös Keski-Helsingin musiikkiopiston ilmaisukuoro Tarantellaan, joka laulun lisäksi liikkuu ja luo. Sävellystyöhön pääsin käsiksi tämän vuoden kevättalvella, kun erään siivouksen yhteydessä löysin kellastuneen ja pölyttyneen paperinriekaleen, jossa oli jokin vanha iskelmäluonnoksen töherrys. Pidensin ja parantelin sitä hiukan ja sijoitin sen Ötökkäoopperan alkupuolen Idyllin taustalle kaalimaan kaalien laulettavaksi – Idylli on se kohtaus, jossa Eeva lyö Ollia päähän liian lujaa. Sama melodia palaa oopperan päättävässä Eevan ja Ollin änkytysduetossa. Se melodia on pikemmin brasilialaista kuin suomalaista iskelmää.

Ötökkäoopperan libreton riemastuttavat karaktäärit houkuttelivat käyttämään laajaa tyylikirjoa ja elementtivalikoimaa,vaikka musiikin keskipisteessä onkin oma uuspateettinen sävelkieleni. Tuttu ’kuusipuu’-melodia tuli käyttöön sopivasti muunneltuna (Oi kuusipuu! = Oi kaalinpää!). Poliisin roolia esittävältä Tuomas Tuloiselalta pyysin erikseen anteeksi, että olen antanut hänelle epämelodisen tehtävän laulaa pelkkää hälytysajoneuvoista tuttua tritonusintervallia.

Oikeudenkäyntimusiikissa kohtalo näyttäytyy basson alati laskevana kromaattisena liikkeenä ja tam-tamin kumahduksina. Oikeudenkäynnin keskellä rikosiaboratorion tutkija parodioi nykymusiikkia, ja kun kolmas todistaja, psykologi, astuu näyttämölle, hänen laulunsa on kabareetyylin irvikuva. Muurahaiskekokohtauksessa orkesteri jää pois, ja absurdin yksinkertainen musisointi etenee tarantellalaisten nokkahuilukaanonien siivittämänä kehittyen vähitellen ’jatsiksi’. Oma hauskuutensa piili barokkioopperoissa käytettyjen kikkojen soveltamisessa, esimerkiksi niin, että kysymysten viimeinen intervalli aina nousee. Sana ’kaali’, joka Ötökkäoopperassa on hyvin keskeinen, oli inspiroiva sävelmaalailun aihe.

© Harri Wessman


Instrumentation

fl, synth, str, 8voc, chc/chy, actor


Category

Works for the Stage


Language

Fi


Lyricist

Mannermaa Lauri (libr.)Turkka Pekka (libr.)


Premiere

Finnish Chamber Opera, Mid-Helsinki Music Institute Orchestra, Helsinki, September 27, 1998.


Movements

I Alkulaulu, II Idylli, III Voi sitä Olli parkaa, IV Syödäkö vai eikö syödä?, V Oi kaalinpää!, VI Pehtoorin virkalaulu, VII Tarvitaan virkavallan voimaa, VIII Ollin loistoidea, IX Pehtoori ja poliisi tulevat, X Olli nousee piilostansa, XI Voi sinua viatonta, XII Eevan yksinlaulu, XIII Oikeudenkäynti alkaa, XIV Rikoslaboratorion tutkija, XV Oikeudenkäynti jatkuu, XVI Psykologi, XVII Oikeudenkäynti päättyy, XVIII Ollin oppivuodet, XIX Aurinkoisella niityllä, XX Loppusirinä


Archive number

MF14628


+ Add information

Score


161 pages
A4-portrait

44.00 € 40.00 € excl. vat

Piano score


122 pages
A4-portrait

33.00 € 30.00 € excl. vat

Libretto


38 pages
A4-portrait

13.20 € 12.00 € excl. vat